Menu
ingeklapt

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

Beeldbank

De beeldbank is een verzamelplek met al ons gedigitaliseerd beeldmateriaal dat wij online mogen publiceren. Denk hierbij aan onder andere foto’s, video’s, prenten, kaarten, affiches, ansichtkaarten en zegels. Aan de rechterkant van het scherm kunt u uw zoekresultaat filteren op het soort beeldmateriaal. Sommige afbeeldingen zijn alleen ter inzage op de studiezaal.

Voor meer zoek- en filtermogelijkheden per materiaalsoort gaat u naar: Affiches, Films en filmfragmenten, Foto's, Kaarten, Prenten, Prentbriefkaarten, Zegels.

Uw zoekacties: Collectie L.P.J. Vroemen
x2867 Collectie L.P.J. Vroemen

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

2867 Collectie L.P.J. Vroemen
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
Auteursrechten en andere rechten
Openbaarheid en citeren
Geschiedenis van de archiefvormer
2867 Collectie L.P.J. Vroemen
Inleiding
Geschiedenis van de archiefvormer
Op 13 november 2002 overleed in Woerden de in Kamerik woonachtige L.P.J. (Paul) Vroemen. Paul was een bekende amateur-historicus, met Arnhem als zijn specialiteit. Hij maakte als jongen de Slag om Arnhem van nabij mee (hij woonde destijds in de Gelderse hoofdstad), en die gebeurtenissen maakten een diepe indruk op hem. Na de Tweede Wereldoorlog begon hij met het verzamelen van boeken, documenten en foto’s over september 1944. Hij interviewde en correspondeerde met ooggetuigen in binnen- en buitenland over hun persoonlijke ervaringen.
Een aantal van de door hem bijeengebrachte gegevens en illustraties werd gepubliceerd, o.a. in het boek dat hij samen met de journalist C.A. Dekkers schreef onder de titel ‘De Zwarte Herfst’ (De Gooise Uitgeverij, Weesp, 1984), en het samen met Hen Bollen geschreven en in 1994 uitgegeven 'Canadezen in actie, Nederland najaar 1944 - voorjaar 1946'. Een groot deel van zijn uitgebreide en belangwekkende documentatie- en fotocollectie dat in de periode 1944-1998 werd bijeengebracht, werd door Vroemen in de periode 1998-1999 ter beschikking gesteld van het toenmalige Gemeentearchief Renkum. Per 2 april 2003 werd het tweede en resterende deel van de collectie overgebracht naar het Gelders Archief.
De collectie Vroemen heeft als onderwerp de Tweede Wereldoorlog, voornamelijk voor zover betrekking hebbend op de regio Arnhem, en in het bijzonder de Slag om Arnhem (september 1944) in de ruimste zin des woords. Daaronder vallen derhalve ook de (Airborne) Herdenkingen, het Museum, de Begraafplaats, de monumenten, en het voormalige slagveld.
De collectie beslaat een omvang van 4 strekkende meter.
Kenmerken
Datering:
1930-2002
Auteur:
W.F.M. Ahoud, drs. J.C. Minkman, Tini Wijnstekers, Ank Valk
Thema trefwoorden:
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS