Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Beeldbank

De beeldbank is een verzamelplek met al ons gedigitaliseerd beeldmateriaal dat wij online mogen publiceren. Denk hierbij aan onder andere foto’s, video’s, prenten, kaarten, affiches, ansichtkaarten en zegels. Sommige afbeeldingen zijn door de auteursrechten alleen ter inzage op onze studiezaal.

Zoeken door de beeldbank: Met de zoekbalk hieronder kunt u op trefwoord zoeken door ons beeldmateriaal. Onder deze zoekbalk kunt u filters instellen, bijvoorbeeld op het soort beeldmateriaal. Voor meer zoek- en filtermogelijkheden per materiaalsoort gaat u naar: Affiches, Films en filmfragmenten, Foto's, Kaarten, Prenten, Prentbriefkaarten, Zegels.

Uw zoekacties: Polder De Duist

1914 Polder De Duist

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
1. Openbaarheid en citeren
2. Ligging
3. Reglementering
4. De uitwatering naar de Eem
1914 Polder De Duist
Inleiding
4.
De uitwatering naar de Eem
Oorspronkelijk moeten alle gronden in de Boven- en Neer Duist het water in westelijke richting hebben geloosd, want in de oorkonde van bisschop Rudolf van Diepholt van 12 juni 1452 is nog sprake van de gemene geërfden van de (gehele) Duist, die toen een overeenkomst sloten om de Duister wetering naar de Eem te verbreden tot 14 voet tot aan de Kronckel, en van daar af tot in de Eem de wijdte te houden 'naeden ouden veenwal in de Eem toe'. De wetering en de uitwateringssluis zouden zo verder worden onderhouden onder de schouw - vier maal per jaar - van de schepenen van De Duist *  .
De onderhoudplicht voor de sluis rustte blijkens een gerechtsoorkonde van De Duist en De Haar uit 1531 toen op een aangrenzend stuk land (groot 12 dammaten), dat oorspronkelijk eigendom was van de geërfden van De Duist *  . Later werd dat land echter verkocht, zodat de 'Jan Dommenssluis' toen moest worden onderhouden door een particuliere eigenaar, tot de onderhoudplicht in 1929 werd overgenomen door het hoogheemraadschap van de Bunschoter Veen- en Veldendijk, dat de sluis in het daaropvolgende jaar liet dichtmaken *  . Over de onderhoudplicht was van 1765 tot 1771 langdurig geprocedeerd *  .
Tot 1612 rustte de onderhoudplicht voor de hele Neerduisterwetering - die liep vanaf de grens met De Nieuwelanden langs de oostzijde van de Bunschoter Neerweg tot de grens met het gerecht Bunschoten en de tochtsloot van De Duist daarlangs, onder de Haarse brug door tot in de Eem - op de geërfden van De Duist. In dat jaar sloten zij evenwel een overeenkomst met de geërfden van De Nieuwelanden, waarbij die het recht verkregen op de wetering te lozen *  .
Tot die tijd toe hadden De Nieuwelanden geen waterlozing. Als tegenprestatie namen de geërfden o.a. op zich de onderhoudplicht voor de Lange wetering, d.w.z. het gedeelte tussen de Haarse brug en de Jan Dommensluis, en de aanleg en het onderhoud van een duiker naast de Jan Dommenssluis (dit laatste werd in 1616 afgekocht *  ). Voor het onderhoud van de Lange wetering werd tot 1696 omslag uitgezet door de heemraden van Het Nieuweland, die sinds 1612 functioneerden. Daarna werd de wetering verhoefslaagd, waarbij iedere morgen in Het Nieuweland onderhoudplichtig werd gemaakt voor zeven roeden *  .
De schouw over de gehele wetering werd overeenkomstig de regeling van 1452 gevoerd door schout en gerecht en later het gemeentebestuur van Duist, De Haar en Zevenhuizen. Deze schouw strekte zich dus ook uit over het gedeelte van de wetering langs de Bunschoter Neerweg, dat moest worden onderhouden door de aangelande geërfden of hun pachters in de Neer Duist *  .
5. Bestuur en ambtenaren
6. Bronnen van inkomsten
7. Uitvoering van de taak
8. Het archief
9. Bijlagen

Kenmerken

Datering:
1639-1882
Auteur:
M. Mijnssen-Dutilh
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal