Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Beeldbank

De beeldbank is een verzamelplek met al ons gedigitaliseerd beeldmateriaal dat wij online mogen publiceren. Denk hierbij aan onder andere foto’s, video’s, prenten, kaarten, affiches, ansichtkaarten en zegels. Sommige afbeeldingen zijn door de auteursrechten alleen ter inzage op onze studiezaal.

Zoeken door de beeldbank: Met de zoekbalk hieronder kunt u op trefwoord zoeken door ons beeldmateriaal. Onder deze zoekbalk kunt u filters instellen, bijvoorbeeld op het soort beeldmateriaal. Voor meer zoek- en filtermogelijkheden per materiaalsoort gaat u naar: Affiches, Films en filmfragmenten, Foto's, Kaarten, Prenten, Prentbriefkaarten, Zegels.

Uw zoekacties: Oral history; Historische fruitteelt

1627 Oral history; Historische fruitteelt

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
Auteursrechten en andere rechten
Openbaarheid en citeren
Geschiedenis van de collectie
Verklarende woordenlijst
Fruitsoorten
Tips voor onderzoek
Inventaris
5.01 Interview de heer Van S. (bestand ontbreekt).
Erfgoedstuk
1627 Oral history; Historische fruitteelt
Inventaris
5.01
Interview de heer Van S. (bestand ontbreekt).
Erfgoedstuk
Titel:
Interview de heer Van S. (bestand ontbreekt).
Beschrijving:
Het fruitbedrijf met hoogstamfruit is door de grootvader van de heer Van S. opgezet. Bijna alles (bijna 60 hectare) is verkocht. De heer Van S. (1926) uit Lienden vertelt over het bedrijf (oral history).
Thema’s die aan de orde komen zijn:
De boomgaard. Het bedrijf was oorspronkelijk een agrarisch bedrijf; de boomgaard was voor erbij. Oude rassen. Kersen: Meikersen en Varikse zwarte. Appels zoals Goudreinet, Yellow Transparant, Zigeunerin, Sterappels, Bellefleur en Gamerse Zure. Peren zoals Gieser Wildeman, IJsbouten, Brederode’s, Conference en Doyenne du Comice.
Kersenpluk. Tijdens de pluk kwamen er plukkers. De helft van de opbrengst was voor hen. In die zes weken werd geld verdiend voor een nieuwe fiets of kleren voor de kinderen. De mensen waren arm. De kersen werden op een lange ‘dis’ uitgegoten en met de hand gesorteerd in verschillende kistjes. Er waren manden van 5 kilo en ‘bussels’ van 10 kilo voor de tweede soort. Regen en mist waren een ramp. Dan hadden de plukkers een slechte oogst.
Bestrijdingsmiddelen. In de lente werd o.a. DDT gespoten. Alle fruittelers waren dan knalgeel. Later bleek dat heel giftig; je raakt het niet kwijt. Er werd ook organisch kwik gebruikt; werkte fantastisch maar mocht ook niet meer. Op het ogenblik is het biologisch maar dat werkt soms maar een paar uur en moet je vaak spuiten hetgeen veel geld en tijd kost.
Veiling. Fruit werd vroeger aan huis verkocht en was men afhankelijk van een koopman die langs de deur kwam. Later ging het fruit naar de veiling. In cafés waren verkopingen waarbij fruit op het hout werd verkocht. Dat ging met een notaris en een afslager. Na afloop was er een borreltje, waar veel mensen op af kwamen. Tegenwoordig wordt fruit opgekocht door groothandelaren die het door heel Europa brengen.
Overige thema’s. Het agrarisch bedrijf. Oorlogsperiode. (Geluidsbestand ontbreekt)
Datering:
12-03-2010
Interviewer:
Annemiek van Buël
Auteursrechthebbende:
Gelders Archief
Uitleg auteursrechten:
Dit werk is vanwege auteursrechten alleen zichtbaar in de studiezaal van het Gelders Archief. Disclaimer

Kenmerken

Datering:
1930-2010
Auteur:
Henny Oosterbaan, Wim van Bokhorst
Categorie:
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal