Menu
ingeklapt

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

Beeldbank

De beeldbank is een verzamelplek met al ons gedigitaliseerd beeldmateriaal dat wij online mogen publiceren. Denk hierbij aan onder andere foto’s, video’s, prenten, kaarten, affiches, ansichtkaarten en zegels. Aan de rechterkant van het scherm kunt u uw zoekresultaat filteren op het soort beeldmateriaal. Sommige afbeeldingen zijn alleen ter inzage op de studiezaal.

Voor meer zoek- en filtermogelijkheden per materiaalsoort gaat u naar: Affiches, Films en filmfragmenten, Foto's, Kaarten, Prenten, Prentbriefkaarten, Zegels.

Uw zoekacties: Stichting Beheer Collectie Airborne Museum
x1604 Stichting Beheer Collectie Airborne Museum

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

1604 Stichting Beheer Collectie Airborne Museum
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
Auteursrechten en andere rechten
Openbaarheid en citeren
Archiefvormer
Geschiedenis van de collectie
1604 Stichting Beheer Collectie Airborne Museum
Inleiding
Geschiedenis van de collectie
Aanvankelijk zijn de archiefstukken ondergebracht in laden met documentenmappen De indeling is oorspronkelijk gebaseerd op de organisatie van de First Airborne Division en daarmee verband houdende geallieerde legereenheden. Daaraan zijn mappen toegevoegd met documenten betreffende burgers, bijzondere gebouwen, wapens, en later ook Duitse eenheden. Per eenheid waren er drie mappen. De eerste had betrekking op de eenheid als zodanig en bevatte oorlogsdagboeken, gevechtsverslagen en officiële stukken. Dit zijn zelden originelen, meestal zijn het kopieën van officiële stukken. Deze kopieën werden meestal door medewerkers van het museum gemaakt. De tweede had betrekking op de militairen die van die eenheid deel uitmaakten en bevatte persoonlijke verslagen, brieven en andere persoonlijke documenten, zoals mutaties betreffende onderscheidingen, militaire zakboekjes, en stukken betreffende krijgsgevangenschap, verwonding en overlijden. Deze stukken werden meestal door de betrokken militairen of hun familieleden geschonken.
In beide mappen konden ook krantenknipsels en tijdschriftartikelen zijn opgenomen De derde map bevatte foto’s. Wanneer documenten of foto’s betrekking hadden op meerdere personen uit verschillende eenheden werden kopieën in de mappen van alle betrokken eenheden gevoegd.
Verantwoording van de digitalisering en ontsluiting
Kenmerken
Datering:
1844 - 2018
Auteur:
Geert Maassen
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS