Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Beeldbank

De beeldbank is een verzamelplek met al ons gedigitaliseerd beeldmateriaal dat wij online mogen publiceren. Denk hierbij aan onder andere foto’s, video’s, prenten, kaarten, affiches, ansichtkaarten en zegels. Sommige afbeeldingen zijn door de auteursrechten alleen ter inzage op onze studiezaal.

Zoeken door de beeldbank: Met de zoekbalk hieronder kunt u op trefwoord zoeken door ons beeldmateriaal. Onder deze zoekbalk kunt u filters instellen, bijvoorbeeld op het soort beeldmateriaal. Voor meer zoek- en filtermogelijkheden per materiaalsoort gaat u naar: Affiches, Films en filmfragmenten, Foto's, Kaarten, Prenten, Prentbriefkaarten, Zegels.

Uw zoekacties: Stichting Beheer Collectie Airborne Museum

1604 Stichting Beheer Collectie Airborne Museum

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
Auteursrechten en andere rechten
Openbaarheid en citeren
Archiefvormer
Geschiedenis van de collectie
Verantwoording van de digitalisering en ontsluiting
Inventaris
Nummers 2000-2338
2056 W.M.L. Mekkink - van den Brink; Dagboek - Mekkink
1604 Stichting Beheer Collectie Airborne Museum
Inventaris
Nummers 2000-2338
2056
W.M.L. Mekkink - van den Brink; Dagboek - Mekkink
Titel:
Dagboek - Mekkink
Inhoud:
Dagboek van Miep Mekkink - van den Brink uit Oosterbeek over de periode 17 september 1944 tot en met 25 juli 1945.
Dit exemplaar is uit het Nederlands naar het Engels vertaald door Mieke Honcoop en Eric Robbins in maart 1983. De auteur vertelt hoe heel Nederland toe had geleefd naar de luchtlandingen van de Geallieerden in september 1944, en hoe opgelucht iedereen was dat nu eindelijk de Nazi's verdreven zouden worden. De eerste dagen gedurende de luchtlandingen zat het gezin in de kelder bij de buren. Het gezelschap zwol tijdens de gevechten aan tot 27 personen op 6 vierkante meter. Miep beschrijft hoe een NSB-er uit het dorp vlucht naar Scherpenzeel, en het groepje toestemming geeft om zijn huis leeg te halen. Ze vinden heerlijk voedsel in zijn kelder, dat zeer welkom is. Na een paar dagen komt Dr. Oorthuis van het Rode Kruis langs, en hij is verbaasd dat deze grote groep het tien dagen in de schuilkelder heeft volgehouden. Hij wijst hen op het voedselpunt van het Rode Kruis in Ede, en daar gaan een aantal mannen voedsel halen. De natuurlijke leider van het groepje, meneer Korporaal, wist tweemaal een groep Duitsers ervan te overtuigen dat inkwartiering geen goed idee was. Met dank aan een gewonde koe, en een nazi-buurman die het dier wel wilde neerschieten, was er ook weer wat te eten. Later die dag kwam het bevel tot evacueren. Via de directeur van het Kröller-Müller Museum kwam de groep van inmiddels 14 personen terecht op een boerderij in Westeneng, vlak bij Wekerom en Harskamp. Hier is de groep negen maanden gebleven. Op 17 april 1945 werden ze bevrijd door de Canadezen. Op dezelfde boerderij hadden de Canadezen hun kamp opgeslagen waardoor het groepje mee kon profiteren van het heerlijke voedsel dat ze mee hadden gebracht. Op 5 mei 1945 was heel Nederland bevrijd, maar helaas konden ze nog niet terug naar Oosterbeek. Na een tijdje kregen ze toestemming om voor een dag terug te keren, en de puinhopen te overzien. Opruimen zou nog weken gaan duren!
Datering:
03-1983
Auteurs:
W.M.L. Mekkink - van den Brink

Kenmerken

Datering:
1844 - 2018
Auteur:
Geert Maassen
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal