Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Beeldbank

De beeldbank is een verzamelplek met al ons gedigitaliseerd beeldmateriaal dat wij online mogen publiceren. Denk hierbij aan onder andere foto’s, video’s, prenten, kaarten, affiches, ansichtkaarten en zegels. Sommige afbeeldingen zijn door de auteursrechten alleen ter inzage op onze studiezaal.

Zoeken door de beeldbank: Met de zoekbalk hieronder kunt u op trefwoord zoeken door ons beeldmateriaal. Onder deze zoekbalk kunt u filters instellen, bijvoorbeeld op het soort beeldmateriaal. Voor meer zoek- en filtermogelijkheden per materiaalsoort gaat u naar: Affiches, Films en filmfragmenten, Foto's, Kaarten, Prenten, Prentbriefkaarten, Zegels.

Uw zoekacties: Fotocollectie Tweede Wereldoorlog van de gemeente Renkum

1579 Fotocollectie Tweede Wereldoorlog van de gemeente Renkum

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
1. Auteursrechten en andere rechten
2. Openbaarheid en citeren
3. Geschiedenis van het archiefbeheer
1579 Fotocollectie Tweede Wereldoorlog van de gemeente Renkum
Inleiding
3.
Geschiedenis van het archiefbeheer
De basis van de Fotocollectie Tweede Wereldoorlog van de gemeente Renkum wordt gevormd door afbeeldingen die het gemeentebestuur van Renkum na de bevrijding in mei 1945 verwierf. De reden daarvan was gelegen in het feit dat de lokale overheid een goed beeld wilde verkrijgen van de toestand in de zes dorpen. Lokale fotografen hadden een en ander vastgelegd, en het college van B&W plaatste een desbetreffende bestelling voor afdrukken. Het resultaat was een verzameling van 258 foto’s van voornamelijk verwoeste en zwaar beschadigde huizen en andere gebouwen in Doorwerth, Heelsum, Heveadorp, Oosterbeek, Renkum en Wolfheze.
Na 1980 kwam het Gemeentearchief Renkum tot ontplooiing, en werd actief naar aanwinsten gezocht. Daarbij werd met het Airborne Museum afgesproken dat alles dat met de Slag om Arnhem had te maken, bewaard zou worden door het museum.
Sporadisch werden aanwinsten geregistreerd in de vorm van afbeeldingen die een relatie hadden met de Tweede Wereldoorlog. Te denken valt aan onderwerpen als de meidagen van 1940 (opgeblazen bruggen); het Airborne Monument, het Airborne Museum en Airborne Herdenkingen (alle te Oosterbeek). Foto’s van andere onderwerpen dan de hiervoor genoemde waren (en zijn) echter moeilijk te vinden. Enerzijds hadden weinig mensen een fotocamera. En de weinigen die er wèl eentje hadden, gebruikten die pas bij wat zij hoopten dat de Bevrijding was (in de praktijk de Slag om Arnhem).
Bijzonder zijn de foto’s die betrekking hebben op de opening van het zogeheten Bommenlijntje, de spoorlijn van Wolfheze naar de Fliegerhorst Deelen (inventarisnummers 414 t/m 424). De ongetwijfeld Duitse fotograaf heeft een serie van zijn afdrukken denkelijk in het dorp achtergelaten. Althans, een envelop met desbetreffende inhoud werd na de bevrijding teruggevonden in een van de panden aldaar.
Voor meer foto’s van de dorpen van de gemeente Renkum uit of met betrekking tot de periode 1940-1945 wordt ook verwezen naar de volgende collecties: 1523 (Fotoalbums; inventarisnummers 366, 367, 609 en 610), 1541 (Foto’s van de dorpen van de gemeente Renkum) en 1560 (Fotocollectie Tweede Wereldoorlog).
Inventaris

Kenmerken

Datering:
1925 - 1981
Thema trefwoorden:
Categorie:
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal