Menu
ingeklapt

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

Beeldbank

De beeldbank is een verzamelplek met al ons gedigitaliseerd beeldmateriaal dat wij online mogen publiceren. Denk hierbij aan onder andere foto’s, video’s, prenten, kaarten, affiches, ansichtkaarten en zegels. Aan de rechterkant van het scherm kunt u uw zoekresultaat filteren op het soort beeldmateriaal. Sommige afbeeldingen zijn alleen ter inzage op de studiezaal.

Voor meer zoek- en filtermogelijkheden per materiaalsoort gaat u naar: Affiches, Films en filmfragmenten, Foto's, Kaarten, Prenten, Prentbriefkaarten, Zegels.

Uw zoekacties: Fotocollectie Tweede Wereldoorlog
x1560 Fotocollectie Tweede Wereldoorlog

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

1560 Fotocollectie Tweede Wereldoorlog
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
Openbaarheid en citeren
Geschiedenis van de collectie
1560 Fotocollectie Tweede Wereldoorlog
Inleiding
Geschiedenis van de collectie
De Fotocollectie Tweede Wereldoorlog werd vanaf het begin van de jaren '50 van de 20e eeuw gevormd door het toenmalige Gemeentearchief Arnhem. In die tijd werden velerlei bronnen bijeengebracht die konden dienen voor het schrijven van de geschiedenis van de stad in de periode 1940-1945. In dat kader werden onder meer reproafdrukken verkregen van foto’s die bij andere instellingen en bij particulieren berustten, maar ook was veelal sprake van het verwerven van origineel beeldmateriaal.
De collectie die aldus werd gevormd, bijna 6300 stuks, geeft een beeld van diverse aspecten van de (inwoners van de) Gelderse hoofdstad in de Tweede Wereldoorlog. Maar ook de omliggende gemeenten komen aan bod.

De Slag om Arnhem (september 1944) is, uiteraard, goed vertegenwoordigd, maar de volgende onderwerpen passeren eveneens de revue: de meidagen van 1940, Fliegerhorst Deelen en Luftwaffepersoneel, de NSDAP en de NSB, kazernes en Duitse soldaten, het pand Kraton en de Sicherheitsdienst, bombardementen en neergestorte vliegtuigen, dagelijks leven en straatbeelden, Duitse instellingen en functionarissen, collaborateurs en oorlogsmisdadigers, evacuatie, plundering, verwoesting, bevrijding, terugkeer, wederopbouw en hulpacties, oorlogsslachtoffers en veldgraven, achtergelaten explosieven en wrakken, herdenkingen, monumenten en gedenktekens, films, en het stoomschip Stad Arnhem.

De meeste plaatjes zijn op de grond gemaakt, maar er is ook een grote serie luchtfoto’s (onder andere eveneens van Driel, Ede, Wageningen en Huissen).
Een bijzondere reeks wordt gevormd door nagelaten werk van de heer Hunting: straatbeelden in Arnhem die op 18 mei 1942 werden vastgelegd. Maar ook de kleurenafbeeldingen mogen er wezen (zie binnen deze collectie (1560) de nummers 1691 t/m 1696, 2941 t/m 2955 en 5842). Zeer de moeite waard zijn de z.g. oblique luchtfoto’s (gemaakt onder een hoek van 45 graden): 720 t/m 725, 730, 731, 733, 907, 992 t/m 1022, 1182 t/m 1204, 1584 t/m 1660, 1669 t/m 1678, 1683 t/m 1690, 1806 t/m 1809, 1811, 1901, 1902, 3312, 4964 t/m 4967, 4988, 4994, 5001 t/m 5003, 5054, 5503, 5504, 6197, 6430, 6432, 6433 en 6436.

Een aantal plaatjes komt meer dan één keer voor, en dat heeft onder andere te maken met het feit dat we aparte collecties beheren van fotografen als Jaquet, de Booys, Kramer en Raaijen.
De echte liefhebber kan zoeken op trefwoorden, namen, gebeurtenissen en data.

Veel locaties en personen zijn niet bekend, en we hopen van harte dat we veel reacties op het getoonde zullen krijgen. Dat laatste geldt ook als fouten worden geconstateerd, want die zullen er zeker zijn.

Nog een tip voor de liefhebber: foto’s die betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog in de regio Arnhem kunnen ook gevonden worden in andere beeldcollecties die wij beheren. Het makkelijkst te lokaliseren zijn ze door in het veld Periode te zoeken op 1940 t/m 1945.
Inventaris
Kenmerken
Auteur:
Geert Maassen
Thema trefwoorden:
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS