Menu
ingeklapt

Maandag 26 september is er de hele middag geen chatservice beschikbaar. Dinsdag 27 september zitten we vanaf 13:00 weer voor u klaar!

----

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Beeldbank

De beeldbank is een verzamelplek met al ons gedigitaliseerd beeldmateriaal dat wij online mogen publiceren. Denk hierbij aan onder andere foto’s, video’s, prenten, kaarten, affiches, ansichtkaarten en zegels. Aan de rechterkant van het scherm kunt u uw zoekresultaat filteren op het soort beeldmateriaal. Sommige afbeeldingen zijn alleen ter inzage op de studiezaal.

Voor meer zoek- en filtermogelijkheden per materiaalsoort gaat u naar: Affiches, Films en filmfragmenten, Foto's, Kaarten, Prenten, Prentbriefkaarten, Zegels.

Uw zoekacties: Fotocollectie Tweede Wereldoorlog

1560 Fotocollectie Tweede Wereldoorlog

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
Auteursrechten en andere rechten
Openbaarheid en citeren
Geschiedenis van de collectie
Inventaris
028. Evacuatie
2072 EVACUATIE, ca. 20-09-1944
Erfgoedstuk
1560 Fotocollectie Tweede Wereldoorlog
Inventaris
028. Evacuatie
2072
EVACUATIE, ca. 20-09-1944
Erfgoedstuk
Auteursrechthebbende:
Onbekend
Beschrijving:
Hommelstraat, Arnhem. De evacuatie van zusters en bejaarden van Insula Dei, dat door de Duitsers in brand gestoken was toen de bewoners er nog in waren. Deze konden ontsnappen door een achterpoortje. Een deel van de stoet kwam over de Hommelstraat; sommige ouderen werden op driewielers en handwagens vervoerd. Kort daarna was er een inzameling voor deze mensen, waaraan, ondanks de algemene nood, gul werd gegeven. Rechts de vishal van Jan van den Berg, die niets meer te verkopen had. De "Volkswinkel" was van de heer Gomperts en zijn vrouw Gomperts-Schoonhoed, joodse mensen, door de Duitsers vermoord in het 'Geheime Dorp' op de Noord Veluwe. Hun Oekraïnse pleegdochter Dwora Fischel, met een kindertrein na de Eerste Wereldoorlog naar Nederland gekomen, overleefde de Tweede Wereldoorlog. Zij was ondergedoken bij Gorissen, Jef Kast en nog andere mensen. Boven de Volkswinkel woonde de familie Pels, ook joden, van wie alleen de zoon Sander teruggekeerd is
Datering:
ca. 20-09-1944
Vorm:
Foto (afdruk)
Fotograaf:
Onbekend
Uitleg auteursrechten:
Op dit werk rusten geen auteursrechten meer. U mag het werk zonder toestemming kopiëren, distribueren, vertonen, opvoeren, wijzigen of van het werk afgeleid materiaal maken alsmede gebruiken voor commerciële doeleinden. Public Domain Mark 1.0 licentie Disclaimer

Het Gelders Archief stelt een bronvermelding op prijs: Gelders Archief: [toegangsnummer] - [inventarisnummer], [indien bekend: naam maker/fotograaf], Public Domain Mark 1.0 licentie.
Nummer:
1560 - 2072
Collectie:
1560 - Fotocollectie Tweede Wereldoorlog
Trefwoorden:
Geografische namen:

Kenmerken

Auteur:
Geert Maassen
Thema trefwoorden:
Categorie: