Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Beeldbank

De beeldbank is een verzamelplek met al ons gedigitaliseerd beeldmateriaal dat wij online mogen publiceren. Denk hierbij aan onder andere foto’s, video’s, prenten, kaarten, affiches, ansichtkaarten en zegels. Sommige afbeeldingen zijn door de auteursrechten alleen ter inzage op onze studiezaal.

Zoeken door de beeldbank: Met de zoekbalk hieronder kunt u op trefwoord zoeken door ons beeldmateriaal. Onder deze zoekbalk kunt u filters instellen, bijvoorbeeld op het soort beeldmateriaal. Voor meer zoek- en filtermogelijkheden per materiaalsoort gaat u naar: Affiches, Films en filmfragmenten, Foto's, Kaarten, Prenten, Prentbriefkaarten, Zegels.

Uw zoekacties: Henriëtte de Beaufort

0782 Henriëtte de Beaufort

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
1. Auteursrechten en andere rechten
2. Openbaarheid en citeren
3. Archiefvormer en archief
0782 Henriëtte de Beaufort
Inleiding
3.
Archiefvormer en archief
De Nederlandse schrijfster en historica jkvr. Agatha Henriëtte Maria de Beaufort (roepnaam Hetty; ook bekend onder de namen H. Laman Trip-de Beaufort en Henriëtte L.T. de Beaufort) werd in oktober 1890 geboren in Baarn. Henriëtte was de dochter van de burgemeester van Baarn en later Den Haag, jonkheer Binnert Philip de Beaufort. Na de dood van haar vader (1898) en moeder Alida Henriëtte Cornelia van Eck (1907) werd Henriëtte opgevangen door haar tante Henriëtte van Eck op het landgoed Mariëndaal bij Oosterbeek. Ze bezocht een kostschool in Genève en schreef zich in 1912 in aan de universiteit in Utrecht als auditrice. Als zodanig mocht ze de lessen wel bijwonen, maar geen examen doen. Op deze manier verdiepte ze zich in geschiedenis en Nederlandse letterkunde.
Henriëtte trad in 1914 in het huwelijk met de advocaat jhr. Herman Laman Trip. In 1916 maakte zij haar debuut als schrijfster met "Willem van Oranje". In 1918 maakte ze met haar man, op uitnodiging van de Leidse hoogleraar en vriend van de familie C. van Vollenhoven, een reis naar de Verenigde Staten van Amerika. In de jaren vijftig schreef zij een biografie over deze volkenrechtdeskundige onder de titel "Cornelis van Vollenhoven 1874-1933".
In 1924 verkreeg het echtpaar een aanzienlijke erfenis. Het huwelijk van Henriëtte en Herman was kinderloos gebleven en zij besloten met dit geld een kindersanatorium in Oberstdorf in het Duitse Beieren op te richten. Vanaf 1933 werd het sanatorium Hohes Licht ook gebruikt om joodse kinderen met vervalste papieren in Zwitserland onder te brengen.
De Beaufort bracht de oorlogsjaren afwisselend in Nederland en Beieren door. In deze jaren werkte zij aan de wetenschappelijke biografie "Gijsbert Karel van Hogendorp", die in 1948 verscheen. Als schrijfster presenteerde ze zich als Henriëtte L.T. de Beaufort. Deze naam zou zij als auteur blijven gebruiken. In 1950 werd De Beaufort voor deze publicatie onderscheiden door het ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen.

Naast de aan Cornelis van Vollenhoven gewijde biografie, schreef Henriëtte de Beaufort in de jaren vijftig een studie over het leven van Rembrandt van Rijn. In 1956 verkocht ze het sanatorium Hohes Licht (te Oberstdorf, Allgäu, Beieren) aan een kerkelijke instelling en verhuisde ze naar Bennekom. In 1965 verscheen haar studie over koningin Wilhelmina. Het boek stelde velen teleur, omdat het geen onthullingen bevatte. Haar laatste boek werd "Ruimte en zonlicht; Safari in Afrika", dat weinig belangstelling vond.
Henriëtte de Beaufort overleed in maart 1982 te Bennekom. Haar archief werd vervolgens overgedragen aan het Nederlands Letterkundig Museum en Documentatiecentrum in Den Haag. Daarnaast is door de nabestaanden een verzameling stukken, voornamelijk bestaande uit fotomateriaal in twee ongeveer evengrote gedeelten aan archieven geschonken. Het ene gedeelte kwam in 1983 terecht bij het toenmalige Rijksarchief in Gelderland, en het andere kwam vanwege het grote aantal foto's betreffende de huizen Mariëndaal en Rijnaue in Oosterbeek terecht in de archiefbewaarplaats van de gemeente Renkum.
Tijdens de inventarisatie in 2008 zijn de collecties samengevoegd. De totale omvang van de collectie betraagt 0,35 strekkende meter.
Inventaris

Kenmerken

Datering:
1865-1982
Auteur:
W.F.M. Ahoud
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal