Testamenten
Wat is een testament?
Een testament is een door een notaris opgestelde akte, waarin iemand vastlegt wat er na overlijden met diens nalatenschap gebeurt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan spaargeld, een huis, het eigenaarschap van een bedrijf, maar ook schulden. Ook de voogdij over kinderen kan in een testament bepaald zijn. De afhandeling van de erfenis is vaak het belangrijkst: wie zijn de erfgenamen, en wie krijgt wat?
Volgens de wet worden testamenten pas na 100 jaar openbaar. Dit is voor de meeste andere notariële aktes 75 jaar . Daarom worden testamenten apart en pas later overgedragen aan het archief. Deze overdracht vindt elke tien jaar plaats.
Hoe vindt u een testament?
Testamenten zoekt u in de Notariële Archieven. Meer informatie over die archieven vindt u in de onderzoeksgids Notariële Archieven.
Om een testament te vinden heeft u eerst de naam van de notaris nodig. Als u de naam van de notaris niet weet, dan kunt u daar achter komen via:
- Het Centraal Testamentenregister (CTR). Hiervoor moet u wel het geboortejaar van de overledene weten. Het overlijden moet tussen 1890–1973 hebben plaatsgevonden.
Ga vervolgens naar de standplaats (de plaats waar de notaris gevestigd was) in de Notariële Archieven. Open de rubriek op naam van die notaris. In die rubriek staan de aktes in volgorde van tijd gesorteerd. Om een akte sneller te vinden kunt u eerst het aktenummer opzoeken in het overzicht van de notaris, een repertoire.
Welke testamenten liggen bij het Gelders Archief?
In de Notariële Archieven vindt u testamenten tot en met 1915. De archieven zijn gesorteerd op standplaats en notaris. Als een standplaats is overgebracht naar een andere archief in Gelderland staat dit ook vermeld.
Testamenten van na 1915 zijn nog niet overgedragen aan het Gelders Archief. Nieuwere testamenten liggen nog bij de notaris (of de opvolger) zelf.
Meer weten over testamenten?
Op Wikipedia leest u meer over de testamenten in het algemeen.