Menu
ingeklapt

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Onderzoeksgidsen

Onderzoeksgidsen

Onderzoekgidsen

Deze onderzoeksgidsen bieden hulp bij het zoeken in het archief en bieden meer (achtergrond) informatie bij verschillende thema’s en de stukken die in het Gelders Archief in te zien zijn. 

Hoe zoekt u door de onderzoeksgidsen?

Door op een titel van een onderzoeksgids te klikken kunt u de inhoud van deze gids bekijken. Verder kunt u in de zoekbalk links bovenin zoeken op alle woorden die voorkomen in de onderzoeksgidsen.
 
beacon
 
 

Burgerboeken

Welke burgerboeken heeft het Gelders Archief

Het Gelders Archief heeft alleen de burgerboeken van de stad Arnhem.

Hoe zoekt u in de burgerboeken?

De inventaris op de burgerboeken in het Oud Archief van Arnhem vindt u op onze website. De delen zijn per jaar geordend. U kunt de stukken aanvragen en inzien in onze studiezaal.

Waar zijn de burgerboeken van andere Gelderse steden?

Weet u in welke gemeente of streek de plaats zich bevindt waar u de burgerboeken van wilt inzien? In dit overzicht van archiefinstellingen in Gelderland kunt u dan opzoeken bij welk archief u moet zijn om inzage te krijgen in de burgerboeken.

Wat zijn de burgerboeken?

Burgerboeken (ook vaak poorterboeken genoemd) zijn de bevolkingsregistraties van de steden tot ongeveer 1811. Maar een deel van de inwoners van een stad staan in de burgerboeken vermeld.
  • Alleen mannen konden het burgerschap verkrijgen
  • Voor gildeleden was burgerschap verplicht. Ambachtslieden zijn dus meestal wel terug te vinden
  • Handelaren of mannen met veel bezittingen waren meestal ook burger en zijn dus ook vaak terug te vinden
  • Leden van het stadsbestuur moesten ook burger zijn

Hoe verkreeg iemand het burgerschap?

Burgerrecht kon verkregen worden door geboorte (vererving) of door aankoop. Zonen van burgers verkregen dus ook het burgerrecht. Een bewoner die burgerrecht wilde kopen moest een bepaald bedrag betalen en een eed afleggen en werd vervolgens ingeschreven in het burgerboek. Als een burger lang in een andere plaats verbleef kon het burgerrecht ook weer verloren gaan.