Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: ORA Stad Doesburg

0145 ORA Stad Doesburg

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
1. Openbaarheid en citeren
2. Archief en inventarisatie
Inventaris
1. Stukken betreffende de criminele rechtspraak
N.B. Het "imperium in criminalibus" kwam toe aan het Hof, als opvolger van de Landsheer. Dit liet zich binnen stad, schependom en richterambt vertegenwoordigen door de richter, die binnen stad en schependom recht van apprehensie van alle vreemde personen had. Indien de Magistraat een niet-burger arresteerde was hij verplicht, deze na een eerste onderzoek aan de richter over te leveren, die vervolgens, geassisteerd door twee schepenen, het recht van instructie had. Burgers werden hetzij door de Magistraat, hetzij door de richter gearresteerd; bij arrestatie door de Magistraat leidde deze zelf de instructie, waarbij het Hof aanwijzingen gaf, en eventueel kon gelasten, verdachte op de pijnbank te verhoren. Het vonnis werd geveld door het Hof, uitgesproken door het stedelijk gerecht, en ter plaatse ten uitvoer gelegd door de richter. Indien niet de Magistraat, doch de richter een burger arresteerde, dan berustte de leiding van de instructie bij deze laatste.
Competentiegeschillen tu
ssen Magistraat en richter rijzen gedurende de gehele zeventiende en achttiende eeuw. Eerst in 1783 komt hieraan een einde door een dading tussen beiden. * 
Hoewel, zoals boven vermeld, al wat crimineel was toekwam aan de opvolger van de Landsheer, was de Magistraat bevoegd tot het opleggen van een correctieve maatregel, te weten veroordeling tot een korte gevangenisstraf, eventueel op water en brood.
2. Stukken betreffende de contentieuse rechtspraak
2.3. Civiele zaken
240 Protocol van het ordinaris stadgericht, 1693 december 15-1788 februari 5. 1 deel
N.B. Er werden ordinaris- en extra-ordinaris vergaderingen van schepenen gehouden. (Zie inv. Oud-Archief der gemeente Doesburg nr. 1, f. 30vo.). Tot 1694 werden de acten van deze beide zittingen in het protocol van civiele zaken (inv.nrs. 204-230) opgenomen, de ordinaris zittingen met de aanduidingen als: Judicatum in ordinario. De extra-ordinaris zittingen vonden oorspronkelijk waarschijnlijk plaats buiten de gezette tijden, bijvoorbeeld gedurende de vacanties (vid. inv.nrs. 233, 1727 juli 19: "Comparant is de bij een extra-ordinair of nootgeright in dese tijt van die vacantie geciteerd geworden, daar de Magistraat de exeptie van die ferien, bij comparant geobjicieert, hebben gelieven af te slaan"). Deze zittingen zijn dus enigermate te vergelijken met onze moderne kort-geding procedure, met dit verschil dat -(behoudens eventueel appel')- een eindbeslissing werd gegeven. Renvoi naar het ordinaris-gerecht vond echter wel plaats. Later hebben de extra-ordinaris zittingen, in verband
met hun veel eenvoudiger wijze van procederen, het ordinaris-gericht voor een zeer groot deel vervangen; zij verliezen dan ook hun oorspronkelijk karakter. Ondanks de invoering van een afzonderlijk protocol voor het ordinaris stadgericht komen in het extra- ordinaris protocol (inv.nrs. 231-238) ordinaris zaken voor, en omgekeerd.
Het onder inv. 240 genoemde protocol vertoont verschillende hiaten. Men zie echter ook de processen, geregistreerd in het protocol van civiele zaken, en in het Annotitieboek (Oud Archief der Gemeente Doesburg, inv.nrs. 18 e.v.). i
Civiele procesdossiers, 1545-1811 en zonder jaar. 123 pakken
N.B. Civiele procesdossiers zijn in zeer groten getale aanwezig, de meeste zijn echter onvolledig. Die dossiers (het merendeel van het totaal), die geheel uit elkaar lagen, zijn zoveel mogelijk weer samengevoegd, doch in sommige gevallen, vooral daar waar het een reeks van processen van dezelfde partijen betrof (zie b.v. inv. 393-447) kon hiertoe niet met zekerheid worden overgegaan.
1602-1632
298 D. Terinck contra H. Tamelinck
0145 ORA Stad Doesburg
Inventaris
2. Stukken betreffende de contentieuse rechtspraak
2.3. Civiele zaken

Civiele procesdossiers, 1545-1811 en zonder jaar. 123 pakken
N.B. Civiele procesdossiers zijn in zeer groten getale aanwezig, de meeste zijn echter onvolledig. Die dossiers (het merendeel van het totaal), die geheel uit elkaar lagen, zijn zoveel mogelijk weer samengevoegd, doch in sommige gevallen, vooral daar waar het een reeks van processen van dezelfde partijen betrof (zie b.v. inv. 393-447) kon hiertoe niet met zekerheid worden overgegaan.

1602-1632
298
D. Terinck contra H. Tamelinck
Datering:
1617
Eiser:
D. Terinck
Gedaagde:
H. Tamelinck

Kenmerken

Datering:
(1390) 1401-1811
Auteur:
P.J. Meij, K. Schaap
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal