Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Geluid

Geluid

beacon
17  opnames
sorteren op:
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Inventaris
Geluid
2.01 Interview de heer Van A. (bestand ontbreekt).
Titel:
Interview de heer Van A. (bestand ontbreekt).
Beschrijving:
Tot zijn trouwen, 40 jaar geleden, heeft de heer Van A. (1931) uit Ingen net als zijn vader fruit gepacht en geplukt. Toen is hij gaan ‘boeren’. Eerder had zijn vader wat fruit om het huis met daarnaast vee dat in het gras onder de hoogstam fruitbomen liep. De heer Van A. vertelt over het hoogstamfruit (oral history).
Thema’s die aan de orde komen:
Pacht en verkoop. Behalve wat eigen fruit kocht vader, zoals ook anderen in de omgeving van Ingen deden, d.m.v. verpachtingen fruit ‘aan de stam’. De boomgaarden waren van het Fonds Hulpbetoon van Baron van Brakel op Den Eng. Er waren publieke verpachtingen en verkopingen. Het bezoeken van verkopingen werd ‘vakantie’ genoemd. De verkopingen moesten in acht dagen gebeurd zijn. Ze werden in het dorp door een plaatselijke notaris geleid. Men kon dan ‘mijnen’. ’s Avonds was het dan feest met een borreltje. Men kon er redelijk van leven.
Pluk. Voor de pluk nam men zo nodig extra mensen mee; mensen die in ploegen in de fabriek werkten en met plukken wat extra’s verdienden.
Hoogstam. Alles was hoogstam; halfhoog- of struikvorm kwam bijna niet voor. De ladders voor het plukken waren tot 40 of 50 sporten hoog. Bij het kersen plukken had men een voorplukker die riep als de fruitverzamelmanden (hoenderikken) uitgegoten moesten worden.
Oorlog. In de oorlog kon men met het fruit niet weg. Men bracht het toen zelf naar de fabriek in Tiel. In de jaren ’43, ’44 ging fruit op boten naar Amsterdam waar niets te krijgen was.
Oude appel- peren- en pruimenrassen. Appels: Goudreinetten, Bellefleur, Jonathan, Sterappels,Yellows, Dijkmannen Kesterens Wijnzuur, Koningszuur, Bosappelen, Notarisappel. Appels gingen in kisten van 25 kilo. Peren: IJsbouten, Conference, Gieser Wildeman, Winterjannen, Leopolds. Peren gingen in kisten van 30 kilo. Pruimen: Reine Vic, Eldense Blauwen en Boerenwit. Het fruit werd vroeger op stro bewaard, tegenwoordig heeft men koelcellen. (Geluidsbestand ontbreekt)
Datering:
22-07-2010
Interviewer:
Annemiek van Buël
Auteursrechthebbende:
Gelders Archief
Uitleg auteursrechten:
Dit werk is vanwege auteursrechten alleen zichtbaar in de studiezaal van het Gelders Archief. Disclaimer
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Inventaris
Geluid
5.01 Interview de heer Van S. (bestand ontbreekt).
Titel:
Interview de heer Van S. (bestand ontbreekt).
Beschrijving:
Het fruitbedrijf met hoogstamfruit is door de grootvader van de heer Van S. opgezet. Bijna alles (bijna 60 hectare) is verkocht. De heer Van S. (1926) uit Lienden vertelt over het bedrijf (oral history).
Thema’s die aan de orde komen zijn:
De boomgaard. Het bedrijf was oorspronkelijk een agrarisch bedrijf; de boomgaard was voor erbij. Oude rassen. Kersen: Meikersen en Varikse zwarte. Appels zoals Goudreinet, Yellow Transparant, Zigeunerin, Sterappels, Bellefleur en Gamerse Zure. Peren zoals Gieser Wildeman, IJsbouten, Brederode’s, Conference en Doyenne du Comice.
Kersenpluk. Tijdens de pluk kwamen er plukkers. De helft van de opbrengst was voor hen. In die zes weken werd geld verdiend voor een nieuwe fiets of kleren voor de kinderen. De mensen waren arm. De kersen werden op een lange ‘dis’ uitgegoten en met de hand gesorteerd in verschillende kistjes. Er waren manden van 5 kilo en ‘bussels’ van 10 kilo voor de tweede soort. Regen en mist waren een ramp. Dan hadden de plukkers een slechte oogst.
Bestrijdingsmiddelen. In de lente werd o.a. DDT gespoten. Alle fruittelers waren dan knalgeel. Later bleek dat heel giftig; je raakt het niet kwijt. Er werd ook organisch kwik gebruikt; werkte fantastisch maar mocht ook niet meer. Op het ogenblik is het biologisch maar dat werkt soms maar een paar uur en moet je vaak spuiten hetgeen veel geld en tijd kost.
Veiling. Fruit werd vroeger aan huis verkocht en was men afhankelijk van een koopman die langs de deur kwam. Later ging het fruit naar de veiling. In cafés waren verkopingen waarbij fruit op het hout werd verkocht. Dat ging met een notaris en een afslager. Na afloop was er een borreltje, waar veel mensen op af kwamen. Tegenwoordig wordt fruit opgekocht door groothandelaren die het door heel Europa brengen.
Overige thema’s. Het agrarisch bedrijf. Oorlogsperiode. (Geluidsbestand ontbreekt)
Datering:
12-03-2010
Interviewer:
Annemiek van Buël
Auteursrechthebbende:
Gelders Archief
Uitleg auteursrechten:
Dit werk is vanwege auteursrechten alleen zichtbaar in de studiezaal van het Gelders Archief. Disclaimer
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Inventaris
Geluid
6.01 Interview de heer V. (bestand ontbreekt).
Titel:
Interview de heer V. (bestand ontbreekt).
Beschrijving:
De ouders van de heer V. (1938) woonden op boerderij ‘Juffer Hofstad’ in Ingen. Vee en fruit. Rond de boerderij stond hoogstamfruit. Van het bedrijf is niets over. De heer V. vertelt over het bedrijf in Ommeren (oral history).
Thema’s die aan de orde komen zijn:
Fruit rond de boerderij. Appels, peren, pruimen en kersen. Onder de fruitbomen liep het vee. Ook het gras werd benut. Door oculeren werden nieuwe rassen gekweekt. De rassen: Juffer Hofstad, Claps, St. Remy, IJsbouten, Gieser Wildeman, Kruideniers, Notarisappel, Keuleman, Goudreinetten, Lemoen, Braemley, Brabantse Bellefleur, Koningszuur, James Grieve.
Bestrijding. Gebruikt werden onder meer: carboleum, Parathion, DDT. Dat ging met een losse spuit met motor erin waar een paard voor liep.
Sorteermachine. Rond 1955 kwam de eerste sorteermachine. Er waren verschillende types. Het fruit werd daarna met paard en wagen opgehaald en naar de veiling gebracht.
Verkoop van het fruit. Bij grote fruittelers werd het teveel aan fruit aan de boom publiek verkocht en bij afslag geveild. Geveild werd in een café of grote zaal o.l.v. een notaris. Soms werd fruit in de kist door commissionairs opgekocht voor de appelmoesfabriek.
Fruit bewaren. Voor 1950 waren er nog geen koelcellen en werd het fruit in kisten in thuis bewaard. Omdat er nog niet zoveel kisten waren, werden de appels in de boomgaard op stro uitgestort. Appels werden ook gekuild. Rond 1950 kwamen de koelcellen: die werden gebouwd met geïsoleerde muren. Daarna kwamen de koelmachines.
Overige thema’s. Het boerenbedrijf. Oorlogsjaren. Hoog water. (Geluidsbestand ontbreekt)
Datering:
18-03-2010
Interviewer:
Annemiek van Buël
Auteursrechthebbende:
Gelders Archief
Uitleg auteursrechten:
Dit werk is vanwege auteursrechten alleen zichtbaar in de studiezaal van het Gelders Archief. Disclaimer
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Inventaris
Geluid
7.01 Interview de heer F.
Titel:
Interview de heer F.
Beschrijving:
De heer F. (1924) heeft 80 jaar in Balgoij op de boerderij van zijn ouders en voorouders gewoond. Het familiebedrijf, boerenbedrijf en hoogstamboomgaard, stamt uit 1709. De heer F. vertelt over het bedrijf in (oral history).
Thema’s die aan de orde komen:
Het bedrijf. Vader had een boerenbedrijf met varkens, kippen en melkkoeien. Daarnaast had hij anderhalve ha. hoogstamboomgaard. In 1937 ging vader zich specialiseren in fruit; het vee werd een nevenbedrijf. Onder de fruitbomen werd koolraap geteelt en er was gras.
De rassen. Hoofdrassen waren de Goudreinet, Jonathan, Bellefleur en Sterappel. Later kwamen er nieuwe rassen zoals de Elstar. De heer Berben leest een lange lijst voor van oude rassen appels, pruimen en peren.
Spuiten. Bomen werden bespoten met Californische pap, een zwavelproduct. Spuiten ging met een tonspuit, een houten spuit met een motor met een zitting erop. Dat werd getrokken door een paard.
Pluk. De bomen met Sterappels waren zo’n twintig sporten hoog; men moest er handig voor zijn om de ladder goed in de boom te zetten. Dan kon de plukker buiten boord hangen om te plukken of te snoeien. De Sterappels werden op stro op de vloer van de stal gelegd. Als de appels rood gekleurd waren werden ze gesorteerd en in kisten gedaan.
De opbrengst. Vroeger was de opbrengst vooral voor eigen gebruik, maar er ging ook veel naar de markt in Nijmegen en in Grave. Later ging alles naar een handelaar en nog weer later naar de veiling. Soms werd er aan een commissionair die voor een grote exporteur werkte, verkocht.
Goed leven. Het gezin kon er vroeger goed van leven. Loods, schuur en koelhuis konden met eigen geld worden betaald.
Struiken. Omdat de bomen steeds minder opbrachten, werden ze gerooid, waarna er struiken voor in de plaats geplant werden. Die waren effectiever.
Andere thema’s. Kostschool door grootmoeder betaald; oorlog.
Datering:
13-01-2008
Interviewer:
Annemiek van Buël
Auteursrechthebbende:
Gelders Archief
Uitleg auteursrechten:
Dit werk is vanwege auteursrechten alleen zichtbaar in de studiezaal van het Gelders Archief. Disclaimer
Ga naar dit stuk:
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal