Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Interview met mevrouw Van den Heuvel-Huisman

Geluid

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Inventaris
Geluid
17.01 Interview met mevrouw Van den Heuvel-Huisman
Titel:
Interview met mevrouw Van den Heuvel-Huisman
Beschrijving:
Leven en werken op landgoed Het Enzerinck. Mevrouw van den Heuvel (1934) kwam als kind op het landgoed Het Enzerinck waar ze haar vader hielp en waar ze als kind met haar broer en zusjes speelde. Haar vader had het beheer over het bos en hield ook toezicht op het huis en was verantwoordelijk voor het onderhoud. Mevrouw van den Heuvel haalt herinneringen op aan haar jeugd (oral history).Thema’s die aan de orde komen zijn:
Grootvaders huisje. Dat is een speelhuisje dat de kleinkinderen van jonkheer Van Lennep kregen bij zijn veertigjarig huwelijk. Het was een echt huisje op kinderformaat.
Werk in het bos. Als kind moest mevrouw van den Heuvel haar vader in het bos helpen. Bijvoorbeeld met een ouderwetse trekzaag bomen helpen zagen. Samen met haar zusje hielp ze vader ook bij de aanleg van een dennenbos bij de ronde vijver. Er werden duizend dennetjes geplant met stokjes er omheen tegen de konijnen of de reeën.
Rozeneiland. Op het rozeneiland stonden bogen met rozen erlangs. Het opbinden van de klimrozen en langs de bogen leiden was werk voor meisjes. In die tijd zat er nog zoveel water in de vijver dat je er nog kon roeien. In het botenhuis lag een boot in Van Lennep-kleuren.
Sociale verhoudingen. Moeder vond het belangrijk dat de kinderen naar school gingen. Ze wilde niet dat ze in dienst van de adel kwamen. Moeder heeft nooit voor de familie gewerkt. Voor vader stond alles altijd in dienst van Het Enzerinck en van de familie Van Lennep. Soms werd moeder met de kinderen uitgenodigd om thee te komen drinken. Kerst werd met het personeel en hun kinderen samen gevierd. De familie was ook verder heel zorgzaam, ook voor de kinderen.
Werk in het huishouden. Het huishouden thuis was veel werk. De groente die van het stukje grond bij huis kwam moest verwerkt worden; er werd geweckt en de kool moest geschaafd en met zout in keulse potten. Ook de was betekende veel werk. Het water kwam uit grote regentonnen.
Datering:
08-08-2011
Interviewer:
Irma Vollenga
Auteursrechthebbende:
Gelders Archief
Uitleg auteursrechten:
Dit werk is vanwege auteursrechten alleen zichtbaar in de studiezaal van het Gelders Archief. Disclaimer