Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Interview met de heer Hennie van Maanen

Geluid

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Inventaris
Geluid
19.01 Interview met de heer Hennie van Maanen
Titel:
Interview met de heer Hennie van Maanen
Beschrijving:
Henny van Maanen (1942) vertelt over zijn ouders die in een boerderij op het voormalig landgoed de Keijenberg woonden en grond pachtten van baron Schimmelpenninck te Renkum (oral history).
Thema’s die in het verhaal aan de orde komen:
In de tuin werden groenten verbouwd en er was veel fruit. Het was veel werk. Een 65-plusser kwam helpen. Als wederdienst mocht hij met zijn gezin uit de tuin mee-eten.
Pacht. Van de baron werd 30 ha. grond gepacht. Er waren 13, later 20 Fries-Hollandse koeien en 5 paarden. Daarnaast werden haver, rogge, gerst en aardappels verbouwd. Later nam maïs de plaats van voederbieten in. De pachter had ook een taak in het onderhoud van de grond. 3 à 4 mensen die in ploegendienst bij van Gelder-papier werkten hielpen bij het werk.
Moeder hielp met het voeren van de varkens en de kippen. De slacht, de groente en het fruit werden door haar verwerkt. En ze verkocht eieren of melk aan mensen uit het dorp.
Verhoudingen. Bij het innen van de pacht zat de baron achter zijn bureau waar hij het papiergeld aanpakte. De munten pakte hij niet aan. Dat was volksgeld. De lakens mochten niet op het gras bij de boerderij gelegd worden om te bleken; dat vond de baron geen gezicht.
De ouders betrokken Henny al vroeg bij werkzaamheden op de boerderij.
De rentmeester had het beheer van de bossen. De bosbaas deed het werk: bomen verzorgen, zagen en klaar maken voor de verkoop.
Oorlogstijd. Onder het huis was een schuilkelder voor 30 mensen. De baron en zijn vrouw zaten in een rieten stoel. Voor iedere nacht dat de baron er verbleef kreeg moeder een gulden. Bij de villa waren onderduikers verborgen. In 1944 evacueerde het gezin met paard en wagen en allerlei huishoudelijke spullen erop naar Lunteren. Na de oorlog zag je overal botten van doodgeschoten en opgegeten koeien.
Henny nam in 1971 het bedrijf van zijn vader over waar hij vernieuwingen doorvoerde.
Datering:
29-07-2011
Interviewer:
Jeanne van Poppel
Auteursrechthebbende:
Gelders Archief
Uitleg auteursrechten:
Dit werk is vanwege auteursrechten alleen zichtbaar in de studiezaal van het Gelders Archief. Disclaimer
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal