Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Interview de heer H.

Geluid

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Inventaris
Geluid
13.01 Interview de heer H.
Titel:
Interview de heer H.
Beschrijving:
Landbouw op landgoed. De heer H. (1919) woont vanaf 1947 op het huis. Hij heeft het geërfd van ouders en tantes, waardoor het bezit bij elkaar kon blijven. Het interview (oral history) gaat met name om de landbouw op het Landgoed. Van oudsher waren er boerderijen verbonden aan de kastelen.
Thema’s die aan de orde komen:
De grond. In 1948 was het bedrijf ongeveer 120 ha. groot. Na onteigeningen door de gemeente bleef ongeveer de helft van de grond over.
Mechanisatie van het bedrijf. Toen de jonkheer op het bedrijf kwam ging alles nog met paarden. Het was het eerste bedrijf in Nederland dat helemaal gemechaniseerd was. De melkproductie ging omhoog.
Biologische landbouw. Afschaffen van bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Experimenteren met natuurlijke, biologische vorm van landbouw. Begin jaren ’50 begonnen met verkoop van biologische groenten aan Reformwinkel in Arnhem. Waarna uitbreiding van de verkoop.
Juridische procedures. De jonkheer heeft veel juridische procedures tegen de gemeente gevoerd. De gemeente wilde het Landgoed als bouwterrein. In 1973 viel het kabinet, kwam er een nieuwe minister van Volkshuisvesting, Gruijters, en werd er een compromis bereikt en werd een deel van de grond behouden.
Landgoed behouden. Het huidige gemeentebestuur stelt zich inmiddels achter het Landgoed en willen het behouden, maar met openstelling van het park voor publiek.
Herstart bedrijf. Toekomstvisie gemaakt waarbij gestreefd wordt nar 50 ha. schone landbouw, zonder gebruik van synthetische stoffen en bevordering van de biologische diversiteit. Er is een kudde van 50 koeien en er worden graan, tarwe en voedselgewassen geteeld.
En passant komen nog enkele onderwerpen aan de orde: kort stukje geschiedenis van het kasteel; huishouden en personeel; archiefmateriaal dat bewaard is; het Landgoed in oorlogstijd; oorlogstijd op de Veluwe; erfeniskwestie.
Datering:
01-01-2007
Interviewer:
Margreet Gründemann
Auteursrechthebbende:
Gelders Archief
Uitleg auteursrechten:
Dit werk is vanwege auteursrechten alleen zichtbaar in de studiezaal van het Gelders Archief. Disclaimer
Ga naar dit stuk: