Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Onderzoeksgidsen
Onderzoeksgidsen

Onderzoekgidsen

Deze onderzoeksgidsen bieden hulp bij het zoeken in het archief en bieden meer (achtergrond) informatie bij verschillende thema’s en de stukken die in het Gelders Archief in te zien zijn. 

Hoe zoekt u door de onderzoeksgidsen?

Door op een titel van een onderzoeksgids te klikken kunt u de inhoud van deze gids bekijken. Verder kunt u in de zoekbalk links bovenin zoeken op alle woorden die voorkomen in de onderzoeksgidsen.
 
beacon
 
 

Stamboomonderzoek in Duitsland

Hoe doet u stamboomonderzoek voor plaatsen in Duitsland/de grensregio?

Er zijn meerdere Duitse plaatsen die voorheen bij Gelderland hoorden, maar nu in Duitsland liggen. Andersom is dit ook het geval. Er zijn meerdere Nederlandse plaatsen die voorheen bij Duitsland hoorden. Denk bijvoorbeeld aan Huissen en Duiven die beiden van 1814 tot 1916 bij Pruissen behoorden. Dit noemen we de grensregio. De genealogische informatie van deze plaatsen is door deze verschuivingen verspreid geraakt over het Gelders Archief, lokale archiefdiensten en verschillende Duitse archiefdiensten. Hierdoor kan het doen van stamboomonderzoek in deze regio net wat meer puzzelwerk kosten dan stamboomonderzoek binnen andere delen van Nederland.

Welke bronnen heeft het Gelders Archief voor stamboomonderzoek in Duitsland/de grensregio?

De genealogische bronnen uit deze grensregio die in de collectie van het Gelders Archief liggen, zijn de Doop-, Trouw- en Begraafboeken. Wij beheren deze boeken tot aan de invoer van de Burgerlijke Stand in 1811. Hier vindt u een overzicht van de Doop-, Trouw- en Begraafboeken van plaatsen die nu in Duitsland liggen. Voor Duitse Doop-, Trouw- en Begraafboeken van na 1811 kunt u contact opnemen met de kerkelijke gemeente van deze boeken, of de archiefdienst waar deze boeken naar zijn overgebracht.

Wilt u meer weten over de Duitse plaats waar u naar op zoek bent? Dan kunt u hier meer informatie over vinden in onze kernplaatsendatabase. U kunt hier ook de website www.meyersgaz.org voor raadplegen. Dit is een geografisch woordenboek van Duitsland. Op deze website worden alle plaatsen in Duitsland beschreven mét informatie over de kerkelijke gemeentes en parochies.

Het Gelders Archief heeft geen registers of overzichten van de Duitse Burgerlijke Stand (na 1811). U kunt daarvoor het beste contact opnemen met de Duitse gemeente waar u onderzoek wil doen.

Waar kunt u nog meer terecht voor uw stamboomonderzoek in Duitsland?

Er zijn zowel Nederlandse als Duitse websites en/of instanties waar u informatie kan vinden voor uw stamboomonderzoek in de grensregio. Hieronder vindt u een overzicht:
  1. Het Centrum voor Familiegeschiedenis (CBG) heeft een vrij complete collectie van DTB-boeken uit de Duitse grensstreek. Voor meer informatie over inzage kunt u contact opnemen met het CBG.
  2. Het Mosaik-archief in Kleve heeft een grote collectie DTB-boeken en andere bronnen die nuttig zijn voor genealogisch onderzoek in de grensregio.
  3. De website FamilySearch bevat een grote hoeveelheid digitale registers, waaronder registers van Duitse plaatsen.
  4. De website ARCHION bevat vooral protestantse kerkelijke documenten uit Duitsland.
  5. Op de website Matricula Online kunt u katholieke documenten uit Duitsland maar ook uit Oostenrijk, Luxemburg en andere aangrenzende landen vinden.
  6. Verder kan de website Werkgroep Genealogisch Onderzoek Duitsland u helpen bij uw onderzoek. Deze website bevat veel informatie over stamboomonderzoek in Duitsland zoals tips voor boeken, handige links en interessante publicaties
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal