Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Onderzoeksgidsen

Onderzoeksgidsen

Onderzoekgidsen

Deze onderzoeksgidsen bieden hulp bij het zoeken in het archief en bieden meer (achtergrond) informatie bij verschillende thema’s en de stukken die in het Gelders Archief in te zien zijn. 

Hoe zoekt u door de onderzoeksgidsen?

Door op een titel van een onderzoeksgids te klikken kunt u de inhoud van deze gids bekijken. Verder kunt u in de zoekbalk links bovenin zoeken op alle woorden die voorkomen in de onderzoeksgidsen.
 
beacon
 
 

Burgerlijke Stand (BS)

Hoe zoekt u door de burgerlijke stand?

U kunt in de database personen direct beginnen met zoeken op naam. Als u bij bron vervolgens geboorteakte, huwelijksakte of overlijdensakte selecteert, zoekt u alleen door de akten van de burgerlijke stand.

Hoe vindt u de scans bij de akte?

Als u akte aanklikt, verschijnt onder de akte een serie scans. Als u hierop klikt, verschijnen de aktes groot in beeld. U kunt vervolgens doorbladeren naar het aktenummer van uw keuze. Om dit te versnellen, kunt u links bovenin een paginanummer invoeren.

Hoe kunt u een akte opslaan?

U kunt akten downloaden en opslaan
 • Opslaan in MijnStudiezaal

  U kunt akten opslaan in uw eigen omgeving in MijnStudiezaal. Klik dan op het icoon met de ster bij de akte. Vervolgens kunt u inloggen in MijnStudiezaal en de akte bewaren
 • Downloaden

  U kunt de akten downloaden en opslaan op uw eigen computer. Klik daarvoor onderaan een akte op opslaan als jpg

Welke akten uit de burgerlijke stand vindt u online?

De akten uit de volgende jaren vindt u in ieder geval online:
 • 1811 - 1912 Geboorteakten
 • 1811 - 1942 Huwelijksakten
 • 1811 - 1960 Overlijdensakten
Van sommige plaatsen vindt u ook akten uit latere jaren op onze website. We zijn voortdurend bezig met het beschikbaar maken van akten uit de burgerlijke stand. Er verschijnen dus steeds meer akten online.

Welke akten uit de burgerlijke stand vindt u niet online?

Voor akten uit de burgerlijke stand gelden openbaarheidsbeperkingen waardoor recente aktes niet online te vinden zijn. De volgende akten zijn niet online te vinden en kunt u niet inzien:
 • Geboorteakten jonger dan 100 jaar
 • Huwelijksakten en huwelijkse bijlagen jonger dan 75 jaar
 • Overlijdensakten jonger dan 50 jaar
We proberen zo snel mogelijk de aktes die openbaar worden online te plaatsen, maar lopen daarbij altijd een aantal jaren achter. Wilt u een akte inzien die wel openbaar is maar niet online staat? Neem dan contact met ons op en we sturen zo snel mogelijk gratis een scan naar u op.

Hoe vindt u akten van voor 1811?

De Gelderse burgerlijke stand is ingevoerd in 1811. Daarom vindt u geen oudere aktes burgerlijke stand in de database. Als u geïnteresseerd bent in gegevens van voor 1811, kunt u het beste de Doop-, Trouw- en Begraafboeken van de kerken doorzoeken.

Meer weten over de burgerlijke stand?

Op Wikipedia leest u meer over de geschiedenis van de burgerlijke stand.