Burgerlijke Stand (BS)
Welke akten uit de burgerlijke stand vindt u online?
De akten uit de volgende jaren vindt u in ieder geval op onze website:
- 1811 - 1922 Geboorteakten
- 1811 - 1947 Huwelijksakten
- 1811 - 1972 Overlijdensakten
Door te zoeken in de personendatabase kunt u direct beginnen met zoeken op naam. Als u via de knop ‘uitgebreid zoeken’ bij bron vervolgens geboorteakte, huwelijksakte of overlijdensakte selecteert, zoekt u alleen door de akten van de burgerlijke stand.
We zijn voortdurend bezig met het beschikbaar maken van akten uit de burgerlijke stand. Er verschijnen dus steeds meer akten online.
Zoektips
- Zoek op andere spelling van de naam. Soms werd een naam anders geschreven, bijvoorbeeld ‘Hanna’ in plaats van ‘Hannah’. Vooral in het begin van het bijhouden van de burgerlijke stand zijn niet alle namen op dezelfde manier gespeld.
- Gebruik wildcards:
- Een ? (vraagteken) vervangt een letter. Zoekt u bijvoorbeeld op M?lder, dan krijgt u de resultaten Mulder, Molder, Melder, enz.
- Door een $-teken voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.
Bijvoorbeeld $Mulder. Dat levert naast Mulder, ook Muller, Mulders of Ulder op. - Een * (sterretje) vervangt een aantal letters. Zoekt u bijvoorbeeld op Jan*, dan krijgt u resultaten als Jansen, Janzen, Jansz., enz.
Hoe vindt u de scans bij de akte?
Als u akte aanklikt, verschijnt onder de akte een serie scans. Als u hierop klikt, verschijnen de aktes groot in beeld. U kunt vervolgens doorbladeren naar het aktenummer van uw keuze. Om dit te versnellen, kunt u links bovenin een paginanummer invoeren.
Hoe kunt u een akte opslaan?
U kunt akten opslaan en downloaden:
Opslaan in MijnStudiezaal
U kunt akten opslaan in uw eigen omgeving in MijnStudiezaal. Klik dan op het icoon met de ster bij de akte. Vervolgens kunt u inloggen in MijnStudiezaal en de akte bewaren.Downloaden
U kunt de akten downloaden en opslaan op uw eigen computer. Klik dan op het icoon met het downloadteken links van de akte.
Welke akten uit de burgerlijke stand vindt u niet online?
Voor akten uit de burgerlijke stand gelden openbaarheidsbeperkingen waardoor recente aktes niet online te vinden zijn. De volgende akten zijn niet online te vinden en kunt u niet inzien:
- Geboorteakten jonger dan 100 jaar
- Huwelijksakten en huwelijkse bijlagen jonger dan 75 jaar
- Overlijdensakten jonger dan 50 jaar
We proberen zo snel mogelijk de aktes die openbaar worden online te plaatsen, maar lopen daarbij altijd een aantal jaren achter. Wilt u een akte inzien die wel openbaar is maar niet online staat? Neem dan contact met ons op en we sturen zo snel mogelijk gratis een scan naar u op.
Hoe vindt u akten van voor 1811?
De Gelderse burgerlijke stand is ingevoerd in 1811. Daarom vindt u geen oudere aktes burgerlijke stand in de database. Als u geïnteresseerd bent in gegevens van voor 1811, doorzoek dan de Doop-, Trouw- en Begraafboeken van de kerken.
Meer weten over de burgerlijke stand?
Op Wikipedia leest u meer over de geschiedenis van de burgerlijke stand.