Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Onderzoeksgidsen

Onderzoeksgidsen

Onderzoekgidsen

Deze onderzoeksgidsen bieden hulp bij het zoeken in het archief en bieden meer (achtergrond) informatie bij verschillende thema’s en de stukken die in het Gelders Archief in te zien zijn. 

Hoe zoekt u door de onderzoeksgidsen?

Door op een titel van een onderzoeksgids te klikken kunt u de inhoud van deze gids bekijken. Verder kunt u in de zoekbalk links bovenin zoeken op alle woorden die voorkomen in de onderzoeksgidsen.
 
beacon
 
 

Bouwtekeningen / bouwdossiers

Wat zijn bouwdossiers?

Sinds 1901 is het aanvragen van een bouwvergunning voor het bouwen of verbouwen van een huis verplicht. Bij het aanvragen van de vergunning moest altijd een bouwtekening worden aangeleverd. In grote gemeenten was het al vanaf 1850 verplicht om een bouwvergunning aan te vragen.
In een bouwdossier zit dus de documentatie rondom de bouw of verbouw van een of meerdere panden. Denk hierbij aan de tekening, vergunningaanvraag, vergunningverlening en/of verdere correspondentie.
Bij de bouwvergunningen van voor 1901 vindt u meestal alleen documentatie en geen bouwtekening. Het was toen nog niet verplicht om een bouwtekening aan te leveren bij de vergunningaanvraag.

Hoe zoekt u door de bouwdossiers?

Online zoeken

U kunt online zoeken door de bouwdossiers. Klik op het zoekvenster links bovenin en vul een plaats en/of straatnaam en/of huisnummer in. U ziet dan gelijk welke bouwdossiers bij het Gelders Archief aanwezig zijn.

Zoektips

Kunt u niet vinden wat u zoekt? Wij hebben een aantal tips bij het online zoeken door onze bouwdossiers als u niet kunt vinden wat u zoekt:
 • Zoek na of de tekeningen van de plaats en het jaar wel bij het Gelders Archief aanwezig zijn.
  Verderop in deze onderzoeksgids is te vinden welke bouwdossiers, van welke plaatsen en uit welke periodes, u bij ons kunt vinden.
 • Zoek niet alleen specifiek op huisnummer.
  Het huisnummer van een woning was niet altijd bekend bij de aanvraag. In dat geval staat er bij huisnummer: ‘0’. Zoek daarom ook op alleen de naam van de straat. Op basis van de beschrijvingen van een dossier kunt u een inschatting maken of het betrekking heeft op de woning die u zoekt.
 • Verbreid de zoekperiode met de jaren rondom het bouwjaar van een woning.
  De weergegeven datering heeft vaak betrekking op het jaar van de bouwaanvraag. Dit kan een tot enkele jaren afwijken van het daadwerkelijke bouwjaar.
 • Zoek uit of de straat ooit een andere straatnaam had.
  Soms zijn straatnamen veranderd. Het kan zijn dat het dossier van een pand bij ons is geregistreerd met de straatnaam die het destijds had. Heel soms is dit een andere dan de huidige straatnaam. Helaas hebben wij geen lijsten van de veranderde straatnamen of van omnummeringen. Wel kan de straatnamentool van de Gemeente Arnhem mogelijk helpen.
 • Zoek via de algemene zoekbalk op de website.
  Wanneer u op de website specifiek zoekt naar bouwdossiers, vindt u dossiers met een gemeentelijke bouwvergunningaanvraag. Deze aanvragen bevatten vaak bouwtekeningen. Vindt u daar niet wat u zoekt of bent u op zoek naar meer tekeningen? Bouwtekeningen kunnen ook in een archief van een architectenbureau of aannemersbedrijf zitten. Deze zijn vindbaar door in de algemene zoekbank van onze website te zoeken op de naam van de straat of het adres. De algemene zoekbalk staat bovenaan de webpagina.

Bouwdossier bekijken

Er zijn twee manieren om een online gevonden bouwdossier in te zien:
 • Vanuit huis (onze voorkeur!)

  U kunt direct gratis een scan aanvragen van de tekening. Deze scans sturen wij u vervolgens toe. Als het dossier al is gescand staat dit erbij vermeld. Als u ons hierover mailt sturen wij u de scans toe.
 • Bij het Gelders Archief

  U kunt de stukken inzien door op afspraak onze studiezaal te bezoeken. Op deze pagina leest u meer over het bezoeken van onze studiezaal en het maken van een reservering.

Welke bouwdossiers heeft het Gelders Archief?

Bij het Gelders Archief vindt u bouwdossiers van de volgende gemeenten:
 • Arnhem > 1917-1979

  Bijna alle bouwdossiers van voor 1917 zijn in de Tweede Wereldoorlog verloren gegaan. Voor bouwdossiers van na 1979 kunt u contact opnemen met de gemeente Arnhem.
 • Overbetuwe (Elden, Elst en Lent) > 1903-1928

  De bouwdossiers zijn alleen op jaar geordend en niet op adres. Zoek bij de bouwdossiers op de plaats Elden, Elst of Lent en het bouwjaar van de woning om de scans te vinden van alle vergunningen die dat jaar zijn uitgegeven. Hier kunt u vervolgens doorheen bladeren om te zoeken naar de tekeningen van het pand dat u zoekt. Voor bouwtekeningen van na 1928 kunt u contact opnemen met de gemeente Overbetuwe.
 • Rheden (inclusief Velp, Dieren, Ellecom en De Steeg) > 1885-1994

  Voor bouwdossiers vanaf 1995 kunt u contact opnemen met de gemeente Rheden.
 • Rozendaal > 1923-2005

  Bouwdossiers van voor 1923 zijn niet bewaard. Voor bouwtekeningen van na 2005 kunt u contact opnemen met de gemeente Rozendaal.
 • Renkum (inclusief Doorwerth, Heelsum, Heveadorp, Oosterbeek en Wolfheze) > 1923-1945

  Een deel van de bouwdossiers van voor 1945 van Renkum is in de Tweede Wereldoorlog verloren gegaan. Een deel uit de periode 1923-1945 is echter bewaard gebleven en te doorzoeken bij de bouwdossiers. Een overzicht van aangevraagde en verleende bouwvergunningen uit die periode zijn in te zien bij het archief Bouw- en woningtoezicht Renkum (2829).
  Voor inzage van bouwtekeningen van na 1945 kunt u contact opnemen met de gemeente Renkum.

Zoekt u bouwdossiers/bouwtekeningen van een andere gemeente?

Neem contact op met de gemeente en informeer waar en hoe u de bouwtekeningen kunt raadplegen.