Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Onderzoeksgidsen

Onderzoeksgidsen

Onderzoekgidsen

Deze onderzoeksgidsen bieden hulp bij het zoeken in het archief en bieden meer (achtergrond) informatie bij verschillende thema’s en de stukken die in het Gelders Archief in te zien zijn. 

Hoe zoekt u door de onderzoeksgidsen?

Door op een titel van een onderzoeksgids te klikken kunt u de inhoud van deze gids bekijken. Verder kunt u in de zoekbalk links bovenin zoeken op alle woorden die voorkomen in de onderzoeksgidsen.
 
beacon
 
 

Bevolkingsregistratie

Let op!

Een groot gedeelte van de bevolkingsregistratie is beperkt openbaar in verband met bijzondere persoonsgegevens van mogelijk nog levende personen. U kunt voor inzage in een beperkt openbaar archiefstuk een inzageverzoek indienen bij het Gelders Archief. Meer informatie over de inzageprocedure vindt u op onze pagina over beperkt openbare archiefstukken.

Wat is de bevolkingsregistratie?

Door de geschiedenis heen is de bevolking op verschillende manieren geregistreerd, zoals in/op:
 • Bevolkingsregisters
 • Dienstbodenregisters
  Een onderdeel van het bevolkingsregister was het dienstbodenregister. Dit was bedoeld voor mensen die erg vaak van woonplek veranderden. Het bevat naast dienstboden ook knechten, nijverheidslieden, schippersgezinnen, seizoenarbeiders, bewoners van gestichten en marechausseekazernes
 • Registers van ingekomen personen
 • Registers van vertrokken personen
 • Gezinskaarten
  Meer informatie over gezinskaarten vindt u hier.
 • Persoonskaarten
  Persoonskaarten worden centraal bewaard. Ga hiervoor naar het Centrum voor familiegeschiedenis (CBG).
 • Verwijzingskaarten
  De verwijzingskaarten verwijzen naar de niet-hoofdbewoners (meestal vrouwen en kinderen) op de gezinskaarten
 • Woningkaarten
  Op de woningkaarten vindt u de bewoners per adres door de jaren heen
  • Zie toegang 2476 voor de woningkaarten van de gemeente Arnhem.
  • Zie toegang 2837 voor de woningkaarten van de gemeente Renkum uit 1956.
  • Zie toegang 2503 voor de woningkaarten van de gemeente Rheden.
Meer informatie over (de geschiedenis van) de gemeentelijke bevolkingsregistratie leest u op de website van het Centrum voor familiegeschiedenis (CBG).

Van welke gemeenten heeft het Gelders Archief bevolkingsregistraties?

Het Gelders Archief heeft de bevolkingsregistraties van de volgende (voormalige) gemeenten:

Waar is de bevolkingsregistratie van Arnhem en Renkum?

De originele bevolkingsregisters van de gemeenten Arnhem en Renkum zijn in de Tweede Wereldoorlog verbrand. Ter vervanging is een lijst opgesteld van ingekomen en vertrokken personen in deze gemeenten. Er zijn dus geen scans of originelen in te zien van deze reconstructies.

Deze lijst is gebaseerd op de in de Oosterbeeksche en Arnhemse Courant gepubliceerde bevolkingsmutaties. De jaren 1921, 1925 en 1930 ontbreken in de lijst van de Gemeente Renkum. Jaargang 1936 is tot 28 augustus aangevuld met de in Hoog en Laag gepubliceerde bevolkingsmutaties. Niet alle bevolkingsmutaties zijn in de kranten gepubliceerd. Het betreft dus geen compleet overzicht van in- en uitgaande personen. Het gaat in dit overzicht niet om gezinnen, maar enkel om hoofdbewoners.

Hoe zoekt u in de bevolkingsregistratie?

De meeste gegevens uit de bevolkingsregisters die in het Gelders Archief aanwezig zijn kunt u vinden door te zoeken via de personendatabase.

Een uitzondering is de huidige gemeente Overbetuwe. Deze gegevens zijn te vinden via de afzonderlijke archieven Elst, Hemmen, Heteren en Valburg.

Een andere uitzondering zijn de registers van ingekomen en vertrokken personen van de gemeente Rheden (1870-1899) kunt u niet via de personendatabase doorzoeken. U kunt wel de scans doorbladeren.

In de meeste gevallen vindt u bij de zoekresultaten in de onderzoeksgids de bijbehorende scans. Dit geldt niet voor de scans van de bevolkingsregisters van Rheden en Rozendaal (1850-1919). Deze gegevens zijn wel te vinden via de personendatabase, maar om de scans te kunnen bekijken doet u het volgende:
 • Klik op de naam die u gevonden heeft. Kijk bij 'Gemeente' in welk bevolkingsregister deze persoon voorkomt. Kijk bij 'Inventarisnummer en bladzijde' voor het juiste boek en de juiste pagina.
 • Klik op de inventaris van Rheden of Rozendaal, afhankelijk van de gemeente waar de gezochte persoon in voorkomt
 • Klik op het juiste inventarisnummer, klik o pde scans en blader naar het juiste paginanummer

Waar vindt u de bevolkingsregisters van de overige Gelderse gemeenten?

Als u googlet op 'archief gemeente (naam van de gemeente)' vindt u de plek waar het gemeentearchief van die plaats is ondergebracht. Via dat archief kunt u ook inzage krijgen in het bevolkingsregister van die plaats.

Bestaat de gemeente die u zoekt niet meer? Kijk dan in deze lijst onder welke gemeente die gemeente nu valt. Bij de archiefinstelling waar het archief van die gemeente is ondergebracht, vindt u dan het bevolkingsregister.
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal