Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Onderzoeksgidsen
Onderzoeksgidsen

Onderzoekgidsen

Deze onderzoeksgidsen bieden hulp bij het zoeken in het archief en bieden meer (achtergrond) informatie bij verschillende thema’s en de stukken die in het Gelders Archief in te zien zijn. 

Hoe zoekt u door de onderzoeksgidsen?

Door op een titel van een onderzoeksgids te klikken kunt u de inhoud van deze gids bekijken. Verder kunt u in de zoekbalk links bovenin zoeken op alle woorden die voorkomen in de onderzoeksgidsen.
 
beacon
 
 

Bevolkingsregistratie

Wat is de bevolkingsregistratie?

Het bevolkingsregister is een belangrijke bron voor genealogisch onderzoek . Deze registers zijn aangemaakt om bij te houden waar mensen wonen. In de bevolkingsregistratie vindt u ook informatie over de gezinssamenstelling en de veranderingen daarin over een bepaalde periode.
Door de geschiedenis heen is de bevolking op verschillende manieren geregistreerd, zoals in/op:
  • Bevolkingsregisters
  • Dienstbodenregisters
    Een onderdeel van het bevolkingsregister was het dienstbodenregister. Dit was bedoeld voor mensen die erg vaak van woonplek veranderden. Het bevat naast dienstboden ook knechten, nijverheidslieden, schippersgezinnen, seizoenarbeiders, bewoners van gestichten en marechausseekazernes
  • Registers van ingekomen personen
  • Registers van vertrokken personen
  • Gezinskaarten
  • Persoonskaarten
    Persoonskaarten worden centraal bewaard. Ga hiervoor naar het Centrum voor familiegeschiedenis (CBG).
  • Verwijzingskaarten
    De verwijzingskaarten verwijzen naar de niet-hoofdbewoners (meestal vrouwen en kinderen) op de gezinskaarten
  • Woningkaarten
    Op de woningkaarten vindt u de bewoners per adres door de jaren heen
    • Zie toegang 2476 voor de woningkaarten van de gemeente Arnhem.
    • Zie toegang 2837 voor de woningkaarten van de gemeente Renkum uit 1956.
    • Zie toegang 2503 voor de woningkaarten van de gemeente Rheden.
Meer informatie over (de geschiedenis van) de gemeentelijke bevolkingsregistratie leest u op de website van het Centrum voor familiegeschiedenis (CBG).

Van welke gemeenten heeft het Gelders Archief bevolkingsregistraties?

De meeste gegevens uit de bevolkingsregisters die in het Gelders Archief aanwezig zijn kunt u vinden door te zoeken via de personendatabase U kunt daar onder andere zoeken op naam, plaats en periode.
Het Gelders Archief heeft de bevolkingsregistraties van de volgende (voormalige) gemeenten:
Er zijn twee uitzonderingen waarbij u de gegevens op een andere manier kunt vinden:
  • De huidige gemeente Overbetuwe. Deze gegevens kunt u vinden en deels digitaal doorbladeren via de afzonderlijke archieven van Elst, Hemmen , Heteren en Valburg.
  • De registers van ingekomen en vertrokken personen van de gemeente Rheden (1870-1899). Deze kunt u vinden en deels digitaal doorbladeren, via het archief van het Gemeentebestuur Rheden.

Waar is de bevolkingsregistratie van Arnhem en Renkum?

Helaas heeft het Gelders Archief niet de originele bevolkingsregisters van de gemeenten Arnhem en Renkum. Deze zijn in de Tweede Wereldoorlog verbrand. Om toch een beeld te krijgen van de mensen die in Arnhem en Renkum hebben gewoond, is er een lijst gemaakt van ingekomen en vertrokken personen in deze gemeenten. Hierin gaat het om hoofdbewoners van een adres, en worden er geen gezinnen vermeld. De reconstructie van Arnhem gaat over de periode 1902-1944 en is gemaakt van familieberichten uit de Arnhemse Courant. Deze krant is te raadplegen via Delpher.
De rest van de lijst is ook gemaakt op basis van bevolkingsmutaties die in de Oosterbeeksche en Arnhemse Courant werden gepubliceerd. Niet alle bevolkingsmutaties zijn in de kranten gepubliceerd. Deze lijst is dus geen compleet overzicht van alle in- en uitgaande personen. Daarnaast ontbreken de jaren 1921, 1925 en 1930 in de lijst van de Gemeente Renkum. Het jaar 1936 is tot 28 augustus aangevuld met de in ‘Hoog en Laag’ (nieuwsblad van Renkum) gepubliceerde bevolkingsmutaties.
Omdat het gaat om een reconstructie op basis van kranten, zijn er geen scans of originelen.

Hoe kunt u de bevolkingsregistratie inzien?

Een groot deel van de bevolkingsregistratie is openbaar en digitaal beschikbaar. In de meeste gevallen staan de scans bij de zoekresultaten in de personendatabase.
De scans van de bevolkingsregisters van Rheden en Rozendaal (1850-1919) zijn op een andere manier in te zien. Deze gegevens uit de bevolkingsregistratie zijn wel te vinden via de personendatabase, maar om de scans te kunnen bekijken doet u het volgende:
  • Klik op de naam die u gevonden heeft. Kijk bij 'Gemeente' in welk bevolkingsregister deze persoon voorkomt. Kijk bij 'Inventarisnummer en bladzijde' voor het juiste boek en de juiste pagina.
  • Ga vervolgens naar de inventaris van Rheden of Rozendaal, afhankelijk van de gemeente waar de gezochte persoon in voorkomt
  • Zoek in die toegang naar het inventarisnummer, klik op de scans en blader naar het paginanummer dat vermeld staat bij de persoon.
Een gedeelte van de bevolkingsregistratie is nog niet openbaar in te zien. Dit komt omdat er bijzondere persoonsgegevens in kunnen staan van mogelijk nog levende personen. Wilt u zo’n beperkt openbaar stuk inzien? Dien dan een verzoek in. Meer informatie over de inzageprocedure vindt u op onze pagina over beperkt openbare archiefstukken.

Waar vindt u de bevolkingsregisters van andere gemeenten uit Gelderland?

Als u via Google op 'archief gemeente [naam van de gemeente]' zoekt, vindt u de plek waar het gemeentearchief van die plaats is ondergebracht. Via dat archief kunt u ook inzage krijgen in het bevolkingsregister van die plaats.

Bestaat de gemeente die u zoekt niet meer? Kijk dan in deze lijst onder welke gemeente die gemeente nu valt. Bij de archiefinstelling waar het archief van die gemeente is ondergebracht, vindt u dan het bevolkingsregister.
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal