Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Onderzoeksgidsen

Onderzoeksgidsen

Onderzoekgidsen

Deze onderzoeksgidsen bieden hulp bij het zoeken in het archief en bieden meer (achtergrond) informatie bij verschillende thema’s en de stukken die in het Gelders Archief in te zien zijn. 

Hoe zoekt u door de onderzoeksgidsen?

Door op een titel van een onderzoeksgids te klikken kunt u de inhoud van deze gids bekijken. Verder kunt u in de zoekbalk links bovenin zoeken op alle woorden die voorkomen in de onderzoeksgidsen.
 
beacon
 
 

Adresboeken

Hoe zoekt u in de adresboeken van Arnhem en omstreken?

U kunt direct beginnen met zoeken in de adresboeken. Als u de zoekbalk verder open klikt kunt u ook een periode opgeven. U kunt alle tekst in de adresboeken doorzoeken. U kunt dus zowel op naam, bedrijfsnaam, straatnaam of huisnummer zoeken.

Zoektips:
  • Zoek altijd van uitgebreid naar beperkt. Zoek dus bijvoorbeeld eerst op een naam en filter daarna pas op plaats of jaar
  • Gebruik zo min mogelijk woorden en letters. Zoek dus bijvoorbeeld op 'brandweer' en niet op 'brandweerman'
  • De adresboeken van de periode 1855-1942 zijn online te vinden. Vanwege auteursrechtwetgeving mogen de adresboeken van de periode 1947-1972 niet online gepubliceerd worden. U kunt deze delen wel in onze studiezaal inzien
  • In de adresboeken wordt de oude spelling gebruikt, zoals:
    • Nu telefoon, toen telephoon; nu vereniging, toen vereeniging; nu fotograaf, toen photograaf
  • Er is sprake van een ander woordgebruik en een andere benaming van beroepen, zoals:
    • weduwenhuis, rijks-telegraaf, lettergieter, comestibles en gérant
  • Er worden vaak afkortingen gebruikt voor straatnamen, beroepen en titels, zoals:
    • Homm.weg voor Hommelseweg of Apeld.weg voor Apeldoornseweg
    • Mag. Bed. voor magazijnbediende of fab. Arb voor fabrieksarbeider
    • Bar. voor Baron, jonkvr. voor jonkvrouwe
    • Kaptein Art. voor Kaptein Artillerie
  • De adresboeken zijn door een computersysteem ingelezen via optical character recognition (OCR). Dat systeem is niet perfect waardoor er dus fouten voorkomen. Het kan dus handig zijn om wildcards (? i.p.v. een letter of * i.p.v. een deel van een woord) te gebruiken bij het zoeken. Relatief vaak voorkomende fouten zijn:
    • De hoofd letter R wordt soms als een hoofdletter B getoond. (Roos wordt Boos)
    • Hoofdletter V wordt soms als een hoofdletter Y getoond. (Veen wordt Yeen)
    • De kleine letter u wordt als kleine letter n gelezen
    • De kleine letters l, h, en r kunnen als i gelezen worden. (Alink wordt Aiink, Alphen wordt Alpiien en Zuiderhoek wordt Zuideihoek)

Hoe kunt u de zoekresultaten filteren?

Aan de rechterkant van het scherm vindt u de filters 'Jaar' en 'Plaats'. Als u erg veel zoekresultaten heeft, kunt u hier selecteren van welke jaar en welke plaats u de zoekresultaten wilt weergeven.

Welke filters zijn er?

Er zijn enkele bijzondere categorieën waar u op kunt filteren:
  • Arnhem e.o., algemeen: dit algemene deel bevat allerlei informatie die voor de burger van belang kon zijn. De soort informatie verschilt per boek, maar het gaat onder meer om zaken als namen van instellingen, verenigingen, raadsleden, wethouders en burgemeesters, posterijen, banken, weeshuizen, gezondheidszorg en verzekeringen, kerkgenootschappen, Kamers van Koophandel, vaak inclusief de namen van de bestuursleden. Verder zijn ook vaak feestdagen, een kalender met lokale gebeurtenissen, verjaardagen van het Koninklijk Huis, namen van parlementsleden en ministers, namen van provinciale ambtenaren, politieagenten en brandweerlieden opgenomen
  • Arnhem, plattegrond: veel adresboeken bevatten een plattegrond van Arnhem en omgeving. Als u dit filter gebruikt worden alleen de plattegronden weergegeven
  • Dubbele plaatsen (bijv. Rozendaal en Velp): de pagina's zijn steeds per twee gescand. Het kan dus zijn dat op één scan de namen van twee plaatsen worden weergegeven (bijv. de letter Z van Rozendaal en de letter A van Velp). Zo'n scan wordt dan dus aangeduid met meer plaatsen

Wilt u liever bladeren door de adresboeken?

Ook dat is mogelijk. Hier vindt u alle jaargangen achter elkaar. Aan de rechterkant van het scherm kunt u filteren op jaar of plaats of titel. Als u een pagina aan klikt, opent de viewer van de adresboeken. Aan de linkerkant van het scherm kunt u via de filmstrip bladeren naar de volgende pagina's van dit bewuste jaar.

Wat zijn de adresboeken van Arnhem en omstreken

De adresboeken omvatten altijd de gemeente Arnhem. Vaak zijn ook Doorwerth, Heveadorp, Oosterbeek, Rozendaal, Velp, Westervoort en Wolfheze opgenomen. Bij de titel van ieder boek staat vermeld welke plaatsen in dat deel te doorzoeken zijn. De adresboeken bevatten de namen en adressen van personen, bedrijven, instellingen, verenigingen, vaak inclusief lijsten van werknemers en bestuursleden. Vaak zijn in de adresboeken ook stadsplattegronden opgenomen. De adresboeken zijn een belangrijke bron voor genealogisch onderzoek, zeker omdat de bevolkingsregisters van Arnhem tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn verbrand.

Wilt u meer weten over de adresboeken van Arnhem en omstreken?

Lees het nieuwsbericht van 3 december 2015.
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal