Doop-, trouw- en begraafboeken
Wat zijn de doop-, trouw en begraafboeken?
Doop-, trouw- en begraafboeken (ook DTB-registers genoemd) bevatten gegevens van voorouder(s) in de periode vóór 1811. Deze boeken zijn de belangrijkste bronnen bij het opsporen van uw voorouders voordat de burgerlijke stand werd ingevoerd door Napoleon. De verschillende kerkgenootschappen hielden in deze registers bij wie er wanneer werd gedoopt, trouwde of werd begraven. Als u op zoek bent naar voorouders in de periode ná 1811, dan kunt u het beste onderzoek doen in de archieven van de Burgerlijke Stand.
Het Gelders Archief bewaard de DTB-boeken van alle plaatsen in Gelderland. Op de afbeelding hieronder ziet u van welke plaatsen wij de boeken bewaren. Let op: van de DTB-boeken van de plaatsen in het rivierengebied hebben we alleen de boeken maar geen indexen. Deze personen zijn dus niet te vinden via onze personendatabase.
De gekleurde plaatsen kunt u op naam doorzoeken via onze personendatabase. Arnhem is gedeeltelijk op naam te doorzoeken. Alleen de doopregisters van Arnhem zijn niet doorzoekbaar op naam in de personendatabase. Hierover leest u hieronder meer. Hoe het zoeken in de Gelderse doop-, trouw- en begraafboeken precies werkt leest u hieronder.
Hoe zoekt u in de doop-, trouw- en begraafboeken (DTB)?
Het grootste deel van de doop-, trouw- en begraafboeken kunt u op naam doorzoeken via de personendatabase.
Om een persoon te vinden in de doop-, trouw- en begraafboeken neemt u de volgende stappen:
- Klik op de zoekbalk op ‘uitgebreid zoeken’. Vul hier bij ‘voornaam’ en ‘achternaam’ de naam in van de persoon die u zoekt. Om rekening te houden met variaties in de spelling van de naam kunt u gebruik maken van de zoektips rechts op de zoekbalk. Let op! Bij de DTB zijn tussenvoegsels in de achternaam niet in een apart zoekveld opgenomen. Voer een tussenvoegsel in bij het zoekveld 'achternaam' en niet bij 'tussenvoegsel.'
- U kunt meer zoektermen invullen zoals 'plaats' en de 'periode'. Weet u nog niet in welke plaats u moet zoeken? Doorzoek dan de kernplaatsen om te achterhalen in welke plaats mensen naar de kerk gingen.
- Selecteer bij 'bron' doopinschrijving, trouwinschrijving of begraafinschrijving om alleen door de doop-, trouw- en begraafboeken te zoeken.
- Klik op 'zoek'. De zoekresultaten verschijnen in beeld. Als u een zoekresultaat aanklikt worden de scans van dat doop-, trouw- of begraafboek direct weergegeven.
- Klik op de scans en blader naar de juiste datum in het DTB-boek om de akte te vinden.
Helaas zijn niet alle doop-, trouw- en begraafboeken op naam geïndexeerd. Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Dan kunt u het beste zelf door de boeken van een bepaalde plaats bladeren om de gezochte akte te vinden. Daarvoor kunt u het DTB-register gebruiken.
Hoe zoekt u in de doop-, trouw- en begraafboeken Arnhem?
De trouw- en begraafboeken van Arnhem kunt u op naam via onze personendatabase doorzoeken. U kunt op deze manier niet door de doopboeken van Arnhem zoeken. Hiervoor moet u andere stappen volgen. Lees hieronder hoe u het beste kunt zoeken naar de doop-, trouw- en begraafboeken van Arnhem.
Trouw- en begraafboeken
De trouw- en begraafboeken van Arnhem kunt u op naam via de personendatabase doorzoeken. Ga als volgt te werk:
- Voer de naam in van de persoon die u zoekt.
- Voer bij 'plaats' Arnhem in en selecteer bij 'bron' trouwinschrijving of begraafinschrijving. Klik vervolgens op 'zoek'.
- De zoekresultaten verschijnen in beeld. Als u een zoekresultaat aanklikt, worden de scans van dat trouw- of begraafboek direct weergegeven. Blader naar de juiste datum in het boek om de akte te vinden.
Doopboeken
De doopboeken van de Nederlands Hervormde Kerk, de Luthersche Gemeente, de Waalse Gemeente en de Rooms-Katholieke Gemeente in Arnhem zijn niet via de personendatabase te doorzoeken maar zijn wel op naam geïndexeerd. Een link naar de indexen vindt u hieronder:
Gebruik deze indexen om vervolgens de juiste akte te vinden in de Arnhemse doopboeken. Zoek allereerst in de index de naam van de persoon op en ga als volgt te werk:
- Noteer het nummer dat vermeld staat in de kolom 'deel' en het nummer in de kolom 'bladzijde'. Het bladzijdenummer is altijd het geschreven nummer op de pagina's van de scans van de doopboeken.
- Het deelnummer verwijst steeds naar één van de doopboeken van de Nederlandse Hervormde Kerk.
Let op, deze hebben tegenwoordig een ander nummer (zie hieronder). Klik op het doopboek dat overeen met het deelnummer en blader naar de juiste bladzijdeDeelnummer in de index Nummer doopboek 123456789101112131415
Waar kunt u nog meer zoeken?
Heeft u niet gevonden wat u zocht? Helaas zijn de verschillende indexen nooit volledig en correct. Uiteraard kunt u de beschikbare DTB-boeken ook gewoon doorbladeren. In het DTB-register vindt u een overzicht van alle DTB-registers van Gelderland. Via de filters bovenaan de pagina kunt u verder verfijnen op 'soort' en 'geloof'. Blader door de boeken tot u de gezochte akte gevonden heeft.
André Dumont heeft een lijst van woorden en begrippen verzameld die in allerlei genealogische bronnen voorkomen: het Genealogisch woordenboek. Ook woorden en begrippen uit DTB-boeken staan hierin. Er zitten nu meer dan 23.000 woorden in met uitleg over hun betekenis. Via deze link kunt u het woordenboek snel doorzoeken. De woorden verschijnen zodra u typt.