Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Onderzoeksgidsen
Onderzoeksgidsen

Onderzoekgidsen

Deze onderzoeksgidsen bieden hulp bij het zoeken in het archief en bieden meer (achtergrond) informatie bij verschillende thema’s en de stukken die in het Gelders Archief in te zien zijn. 

Hoe zoekt u door de onderzoeksgidsen?

Door op een titel van een onderzoeksgids te klikken kunt u de inhoud van deze gids bekijken. Verder kunt u in de zoekbalk links bovenin zoeken op alle woorden die voorkomen in de onderzoeksgidsen.
 
beacon
 
 

Zegels

Wat zijn zegels en charters?

De meeste zegels zijn afkomstig van oorkonden, ook wel charters. Charters zijn geschreven stukken van perkament of papier waarin rechtshandelingen en overeenkomsten werden vastgelegd. Denk bijvoorbeeld aan een koning die rechten geeft aan zijn onderdanen, zoals het recht om over een rivier te varen zonder tol te hoeven betalen. Charters waren erg belangrijk omdat dit het enige was waarmee mensen hun gekregen rechten of gemaakte afspraken konden bewijzen. Zonder dit officiƫle stuk kon er niks bewezen worden.
Charters die nog gevolgd moesten worden door een actie werden uiteindelijk gecancelleerd. Denk hierbij aan charters waarin nog te betalen schulden vastgelegd waren. Zodra de schulden afgelost waren, werd de charter gecancelleerd door een aantal keren in het charter te snijden. Hiermee werd aangegeven dat het charter niet meer geldig was omdat deze voldaan was. Het cancelleren van charters vond dus niet altijd plaats, dit was afhankelijk van de inhoud.
Om charters rechtsgeldig te maken en de inhoud te bekrachtigen hingen de betrokken partijen hun zegel aan het charter. Een zegel is een afdruk in hars of bijenwas met daarin een (persoonlijke) gravure. Iedere persoon die bij de overeenkomst in een charter betrokken was, hing hier zijn zegel aan. Dit konden er soms wel twintig zijn. Op deze manier werden zegels ook gebruikt ter identificatie van de betrokkene. Ieder had een eigen gravure op zijn zegel staan.
Verder konden zegels nog gebruikt worden om een document of ruimte te verzegelen (af te sluiten).

Hoe zoekt u in de zegels?

U kunt hier onze gedigitaliseerde zegelcollectie doorzoeken. In de beschrijving van de zegel kunt u de volgende informatie vinden:
  • Naam van de zegelaar
  • Datum van de betreffende charter
  • Plaats van uitgifte (eventueel)
  • Randschrift in kapitalen (voor zover bewaard en leesbaar)
  • Een korte beschrijving van de zegelvoorstelling (indien mogelijk)
  • De meetbare grootte (diameter) en kleur
  • Een identificatie van het zegel: blok- en inventarisnummer van het charter en volgnummer van het zegel
  • De wijze van bevestiging aan het charter

Wilt u meer weten over zegels?

Kijk dan op Wikipedia.

 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal