Menu
ingeklapt

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Renkum
xKernplaatsen

Kernplaatsen

Bij de kernplaatsen is historische achtergrondinformatie te vinden over plaatsen uit de provincie Gelderland en, indien van toepassing, welke genealogische bronnen over deze plaats beschikbaar zijn. 

Hoe zoekt u door de kernplaatsen?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
 
Kernplaatsen
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
KernplaatsRenkum
Kernplaats:
Renkum
Beschrijving:
Vanaf 1598 vormden de Nederduits-gereformeerden van Renkum, Heelsum (met Doorwerth) en Oosterbeek een kerkelijke gemeente. Oosterbeek werd daarvan in 1609 afgescheiden. De Nederduits- gereformeerden van Renkum en Heelsum vormden daarna de kerkelijke gemeente Renkum-Heelsum, met een kerk in beide dorpen. De heer van Doorwerth bekostigde de waarneming van de dienst te Heelsum door de predikant van Renkum, en zorgde tevens voor de onderhoud van de Heelsumse kerk.
De DTB van Renkum bevatten over de jaren 1719-1753 eveneens doop- en trouwgegevens van
Heelsum en Doorwerth. De lidmaten uit Heelsum en Doorwerth werden telkens ingeschreven in de lidmatenregisters van Renkum.

Rooms-katholieke inwoners van Renkum hoorden onder de RK statie Wageningen. Deze statie had zijn middelpunt in kasteel Grunsfoort, tussen Renkum en Wageningen.
Het Betuwse gedeelte van die statie werd in 1729 als zelfstandige RK statie Indoornik van Wageningen afgesplitst . In het doopboek van Indoornik (DTB 954) zijn de doopakten van de statie te Wageningen over 1666-1729 afgeschreven. Mogelijk bevinden zich hierin ook aantekeningen over dopelingen uit Renkum en omgeving.

Burgerlijke gemeente Renkum
De burgerlijke gemeente Renkum bestond uit het dorp Renkum en de buurtschap Harten, op de grens van Renkums en Wagenings grondgebied, en daarom ook bekend als Renkums Harten en Wagenings Harten. Verder de buurten Fluitersmaat, de Keijenberg en Quadenoord. De nabijgelegen buurtschap Kortenoord, met kasteel Grunsfoort gelegen in het Renkums beekdal, hoorde burgerlijk onder Wageningen.

Naamlijsten DTB: Heelsum (NG/BG), Renkum (NG/BG), Indoornik (RK) en Wageningen (RK)
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS