Menu
ingeklapt

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Nijkerk
xKernplaatsen

Kernplaatsen

Bij de kernplaatsen is historische achtergrondinformatie te vinden over plaatsen uit de provincie Gelderland en, indien van toepassing, welke genealogische bronnen over deze plaats beschikbaar zijn. 

Hoe zoekt u door de kernplaatsen?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
 
Kernplaatsen
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Kernplaats
Nijkerk
Kernplaats:
Nijkerk
Beschrijving:
De Nederduitsgereformeerden vormden de kerkelijke gemeente Nijkerk. Omdat in de registers geen precieze woonplaatsen worden genoemd, is de omvang van het verzorgingsgebied niet na te gaan. Vermoedelijk zal dit (ongeveer) hebben samengevallen met dat van de burgerlijke gemeente gemeente: de stad Nijkerk met de buurtschappen Wullenhoven, Appel, Slichtenhorst (Sligtenhorst), Kipsteeg, Vodbuurt, Veen/ Nijkerkerveen, Holk, Veenhuizen- en Achterhoek, Doornsteeg-Nekkeveld- en- Ark, waaronder de Arkemheense polder (Arkemheen).
Daarnaast hoorde mogelijk de buurtschap Gerven onder Putten kerkelijk onder Nijkerk.

Rooms-katholieke inwoners van Nijkerk behoorden tot de RK statie Nijkerk. Uit de registers blijkt niet waar de mensen precies woonden. Gegevens over katholieke inwoners onder Nijkerk zijn ook te vinden in het archief van de Kelnarij (Kellenarij) van Putten.

De Kelnarij van Putten behoorde aan de Benedictijner-Abdij Abdinckhof te Paderborn (D). In het archief van de Kelnarij van Putten (0324) bevinden zich onder inventarisnummer 259 lijsten van overleden keurmedigen (zie N.B.), ontleend aan overlijdensregisters en opgemaakt door de kosters van de kerken te Nijkerk en Putten, 1626-1664, 1626-1638, 1645-1664 en 1650-1662.
Kopieën hiervan zijn beschikbaar als DTB 1156.1. (Nijkerk) en 1315.1 (Putten).

1156.1 Dodenlijst van keurmedigen te Nijkerk, 1626-1640, 1645-1664.
Let op: Dit deel is niet verwerkt in de Naamlijst DTB Nijkerk RK, maar in die van PUTTEN RK.

N.B. ‘Keurmedigen waren horige lieden waarvan de Heer het recht had uit de nalatenschap voor zich het beste stuk (…) te kiezen of de waarde daarvan te ontvangen.(…) De keurmedigen te Nijkerk en Putten stonden onder bescherming van de Abdij Abdinghof bij Paderborn. Zie inleidingen archieftoegangen van de Kelnarij.’ (P.L.J. Dullaert in Toelichting DTB Naamlijst Nijkerk, noot 3.)
In 1803 werd de Abdij Abdinghof opgeheven en haar bezit vervallen verklaard.

Burgerlijke gemeente:
Stad in het voormaling Scholtamb
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS