Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: [De situatie van de Cluiserweg buiten Arnhem tussen het land...

Beeldbank

Beeldbank

De beeldbank is een verzamelplek waar u al ons gedigitaliseerd beeldmateriaal dat wij online mogen publiceren kunt vinden. Denk hierbij aan onder andere foto’s, prenten, kaarten, affiches, ansichtkaarten en zegels. 

Hoe zoekt u door de beeldbank?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Vervolgens vindt u rechterkant van het scherm verschillende filters. Als u op een filter klikt, kunt u uw zoekresultaten meer specifiek maken. 

Zoekt u naar een specifieke materiaalsoort?

Aan de rechterkant van het scherm kunt u uw zoekresultaat filteren op het soort beeldmateriaal.
De diverse materiaalsoorten hebben ook een eigen zoekingang. Als u die gebruikt, heeft u meer specifieke zoekmogelijkheden. De volgende zoekingangen kunt u gebruiken:
 
beacon
 
 
Erfgoedstuk
Inventaris
15.2. Prefectuur van het Departement van de Boven-IJssel, 1812-1813
15.2.16. Verkeer en waterstaat
N.B. De verschillende overheidstaken die onder de begrippen Verkeer en Waterstaat gerangschikt worden, werden met uitzondering van het postwezen in het Franse keizerrijk behartigd door de "Service des Ponts et Chaussées, Navigation Intérieure, Ouvrages à la Mer etc", kortweg de "Service des Ponts et Chaussées " of Dienst van de Bruggen en Wegen. De dienst stond onder leiding van een Directeur-generaal en was een onderdeel van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. In de Hollandse departementen werd de bestaande waterstaatsorganisatie aanvankelijk gehandhaafd (art. 39-44 van het Keizerlijk Decreet van 18 oktober 1810), maar door de invoering van de Franse wetgeving per 1 maart 1811 en door latere decreten gewijzigd en meer op Franse leest geschoeid.
15.2.16.1. Organisatorische en personele aangelegenheden
15.2.16.14. Wegen en bruggen
N.B. Drie Keizerlijke Decreten, van 21 oktober en 16 december 1811 en van 17 januari 1813, gaven nadere organisatorische bepalingen over het beheer en onderhoud van de wegen.
De grote doorgaande routes werden keizerlijke wegen, in drie klassen ingedeeld. Alle andere wegen waren departementale of gemeentewegen. Alle wegen werden verdeeld in kantons, d.w.z. baanvakken die zoveel mogelijk moesten liggen tussen de wisselplaatsen voor de postpaarden. Kantonniers waren in die baanvakken belast met het toezicht. Het onderhoud van de keizerlijke wegen van de 1e en 2e klasse werd door het rijk betaald, dat van de wegen van de 3e klasse door het rijk en het departement gezamenlijk.
Door het departement van de Boven-IJssel liepen twee keizerlijke wegen, nr. 19 van de 2e klasse van Parijs naar Groningen, over Elst, Arnhem, Dieren en Zutphen en nr. 203 van de derde klasse van Amsterdam naar Hamburg over Utrecht, Amersfoort, Apeldoorn en Deventer. Zes wegen in het departement golden als departementale wegen: nr. 1 van Arnhem naar Düsseldorf over Westervoort, Duiven en Zevenaar; nr. 2 van Arnhem naar Den Haag/Amsterdam over Heelsum, Renkum en Wageningen; nr. 3 van Dieren naar Munster over Doesburg, Drempt, Keppel, Zelhem, Landweer en Aalten; nr. 4 van Elst naar Tiel over Valburg, Andelst, Dodewaard, Ochten en IJzendoorn; nr. 5 van Tiel naar Utrecht over Avezaath en nr. 6 van Zutphen naar Apeldoorn over Voorst.

Briefwisselingen met de maire van Arnhem en de Onderprefect van Arnhem over de behandeling van het verzoekschrift van T. de Smeth, eigenaar van het landgoed Sonsbeek, om afsluiting van een verbindingsweg tussen de weide De Wiltbaan en het landgoed De Zijp, 1812-1813.
Kaart
6247-0002 [De situatie van de Cluiserweg buiten Arnhem tussen het landgoed Sonsbeek en de Oude Deventerweg : met profil van een gedeelte van de Cluiserweg], [ca. 1813]
Datering:
[ca. 1813]
Titel:
[De situatie van de Cluiserweg buiten Arnhem tussen het landgoed Sonsbeek en de Oude Deventerweg : met profil van een gedeelte van de Cluiserweg]
Maker:
F. Beyerinck
Plaats:
Arnhem, gemeente
Techniek:
Handschrift, gekleurd
Math. gegevens:
[Schaal ca. 1:2900]
Vorm:
1 kaart
Afmeting:
23 x 35 cm
Annotatie:
Het noordwesten boven. 50 Rijnlandse roeden= 65 mm. Gemerkt "Plan no. II"
Aanv. materiaal:
Met aangehechte toelichting betreffende deze kaart en de aangehechte kaart gemerkt "Plan no. I" in 0016 Bataafs Frans archief K24
Signatuur:
0016 Bataafs Frans archief 6247
Uitleg auteursrechten:
Op dit werk rusten geen auteursrechten meer. U mag het werk zonder toestemming kopiëren, distribueren, vertonen, opvoeren, wijzigen of van het werk afgeleid materiaal maken alsmede gebruiken voor commerciële doeleinden. Public Domain Mark 1.0 licentie Disclaimer

Het Gelders Archief stelt een bronvermelding op prijs: Gelders Archief: [toegangsnummer] - [inventarisnummer], [indien bekend: naam maker/fotograaf], Public Domain Mark 1.0 licentie.
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal