Menu
ingeklapt

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Cartken van de Lantschaps sandt, tot Ravensway beneden den s...

Beeldbank

Beeldbank

De beeldbank is een verzamelplek waar u al ons gedigitaliseerd beeldmateriaal dat wij online mogen publiceren kunt vinden. Denk hierbij aan onder andere foto’s, prenten, kaarten, affiches, ansichtkaarten en zegels. 

Hoe zoekt u door de beeldbank?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Vervolgens vindt u rechterkant van het scherm verschillende filters. Als u op een filter klikt, kunt u uw zoekresultaten meer specifiek maken. 

Zoekt u naar een specifieke materiaalsoort?

Aan de rechterkant van het scherm kunt u uw zoekresultaat filteren op het soort beeldmateriaal.
De diverse materiaalsoorten hebben ook een eigen zoekingang. Als u die gebruikt, heeft u meer specifieke zoekmogelijkheden. De volgende zoekingangen kunt u gebruiken:
 
beacon
 
 
Erfgoedstuk
Inventaris
Tweede afdeeling. Onderdeelen van het domeinbeheer (uitgezonderd rekeningen en bijlagen)
C. Beheer van de rivieren
N.B. De groote stroomen behoorden tot het landsheerlijk domein. Op dit feit berustte de tolheffing en voorts ook het recht op middenin de rivieren opkomende zandplaten. Een afzonderlijk rentambt is voor dit domein uiteraard nooit ingesteld, doch de bemoeienissen van de Rekenkamer zelve met verschillende desbetreffende aangelegenheden geven er aanleiding toe, een aantal stukken, die op de rivieren betrekking hebben, in een afzonderlijke afdeeling van den inventaris te vereenigen. De stukken betreffende de tolheffing zal men in een andere afdeeling vinden, waar ook o. m. beschreven zijn die betreffende de lijnpaden, waarvan het onderhoud aan de tolheffing ten goede kwam. Ten behoeve van de tolheffing had de Rekenkamer belang bij de bevaarbaarheid der rivieren, doch vóór ongeveer het midden der 17de eeuw werd aan de zorg daarvoor weinig aandacht besteed. Integendeel stond de aanwinning van land uit de bovengenoemde zandplaten of middelzanden met behulp van kribben zoozeer op den voorgrond, dat de bevaarbaarheid der rivieren weleens ernstig werd geschaad.

Rapporten van gecommitteerden uit de Rekenkamer ter zake van inspecties van de groote rivieren, 1582-1786.
N.B. Enkele oudere rapporten zijn van den landmeter KEMPINCK. Zie over deze inspecties de noot aan het hoofd van deze afdeeling. De rapporten over 1705 en vlg. jaren (minuten) zijn omstreeks 1800 in vier banden vereenigd. Bij de rapporten enkele bijlagen.
643 Waal en Rijn, 1582-1682 1 pak en 3 kaarten
N.B. Een gedeelte van dit pak vormt een lias over 1607-1645; daarin 6 kaartjes
Kaart
643-0003 Cartken van de Lantschaps sandt, tot Ravensway beneden den schaerdijck gelegen, 18 october 1623
Titel:
Cartken van de Lantschaps sandt, tot Ravensway beneden den schaerdijck gelegen
Maker:
B. Kempinck
Uitleg auteursrechten:
Op dit werk rusten geen auteursrechten meer. U mag het werk zonder toestemming kopiëren, distribueren, vertonen, opvoeren, wijzigen of van het werk afgeleid materiaal maken alsmede gebruiken voor commerciële doeleinden. Public Domain Mark 1.0 licentie Disclaimer

Het Gelders Archief stelt een bronvermelding op prijs: Gelders Archief: [toegangsnummer] - [inventarisnummer], [indien bekend: naam maker/fotograaf], Public Domain Mark 1.0 licentie.
Plaats:
Rivier de Lek
Datering:
18 october 1623
Plaats van uitgave:
[Z.pl]
Techniek:
Handschrift, gekleurd
Math. gegevens:
Schaal 100 [?]= 190 mm
Vorm:
1 kaart
Afmeting:
21 x 32 cm
Annotatie:
De Lek wordt ook de Rijn genoemd. Titel op achterzijde
Aanv. materiaal:
Deze schets met nummer K46 hoort bij 0012 Gelderse Rekenkamer inv.nr. 643 fol. 44, lias 1607-1645
Signatuur:
0012 Gelderse Rekenkamer 643
Bekijk archieftoegang: