Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Filmcollectie familie Zuurdeeg

4022 Filmcollectie familie Zuurdeeg

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
Openbaarheid en citeren
Archiefvormer
Geschiedenis van de collectie
Inventaris
Films
4-0001 Mens & knotwilg
Erfgoedstuk
4022 Filmcollectie familie Zuurdeeg
Inventaris
Films
4-0001
Mens & knotwilg
Erfgoedstuk
Datering:
1974
Beschrijving:
Een wilgenknotactie in Heteren - In 1974 Door het rapport van Rome het Europees natuurbeschermingsjaar 1970 en het tempo waarop Nederland na tweede wereldoorlog op de schop gaat door ruilverkaveling, nieuwe infrastructuur en stedenbouw groeide het milieu bewustzijn. Men wilde zich daar ook fysiek voor inzetten. De kavelgrensbeplantingen diende niet meer hun doel als geriefhout en werden verwaarloosd. De knotwilg als cultuurvorm van de wilg kon de last van 27 jaar achterstallig onderhoud niet dragen. De knotwilg werd symbool voor het landschapsbeheer met en door vrijwilligers. Na een succesvolle knotactie van de Rhedense brandweer 1973-1974 strikte de postkantoorhouder in Heteren Wim Jansen een aantal dorpsgenoten om de tweede wilgen knotgroep van Gelderland op te richten. Nic Zuurdeeg werkte mee door een melodramatische film te maken over de noodtoestand waar in de wilgen in de Heterense uiterwaarden verkeerden. Hiertoe werd een knotboom geknot. Het project werd politiek ingebed voor subsidies van gemeente en provincie Onder meer werkte wethouder Beeker mee. Op de promotieavond in het wapen van Heteren in September 1974 werd de film gedraaid en de stichting 'Behoud de knotwilg in de Heterense uiterwaarden' opgericht.
Vervaardiger:
N. Zuurdeeg
Collectie:
Zuurdeeg
Tijdsduur:
00:14:16:00
Geluid:
Met geluid
Formaat:
Super 8mm
Vorm:
film
Auteursrechthebbende:
Onbekend
Uitleg auteursrechten:
Dit werk is vanwege auteursrechten alleen zichtbaar in de studiezaal van het Gelders Archief. Disclaimer
Nummer:
4022 - 4-0001
Geografische namen:

Kenmerken

Datering:
ca. 1935 - 1988
Categorie:
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal