Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Oral History; Leven op landgoederen

1606 Oral History; Leven op landgoederen

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
Auteursrechten en andere rechten
Openbaarheid en citeren
Geschiedenis van de collectie
Inventaris
47.01 Interview met de heer H.J. Dijkerman
Erfgoedstuk
1606 Oral History; Leven op landgoederen
Inventaris
47.01
Interview met de heer H.J. Dijkerman
Erfgoedstuk
Titel:
Interview met de heer H.J. Dijkerman
Beschrijving:
Leven op landgoed Middachten. Henk Dijkerman (1927) is geboren op Klein Middachten, de koetsierswoning van Middachten. Meer gebouwen op het landgoed hebben Middachten in de naam. Hij vertelt over zijn jeugd op het landgoed (oral history).Thema’s die aan de orde komen:
Het wonen. In de jaren ’30 is het landgoed aangesloten op het elektriciteitsnet. Daarvoor kwam stroom van het landgoed dat een eigen stroomvoorziening, 110 volt, had. Elektriciteit hoorde bij het salaris. Water kwam uit de pomp en er was vrij hout voor de kachel. Verder was er vrij wonen en een moestuin.
Duitsland. Om fiscale redenen tok de grafelijke familie in 1930 naar hun landgoed in Duitsland. De vader van Henk, koetsier, ging dan steeds voor een paar maanden mee.
Oorlogsjaren. Na de evacuatie van Arnhem trokken verschillende gezinnen voor een paar maanden in bij de ouders van Henk.
Jeugd. Afgezonderd van het dorp, waren de kinderen van de andere huizen en boerderijen op het landgoed de vriendjes. Behalve de paardenstal was het fazantenbos een geliefde plek. In het fazantenbos werden fazanten gevoerd, grootgebracht en later losgelaten om in het wild te broeden.
Weck. In de zomer werden de groenten uit de moestuin geweckt. Dat gebeurde op een groot met hout gestookt fornuis. Er was geen gas. Met een lange thermometer werd de temperstuur goed in de gaten gehouden.
School. Terwijl de gravinnetjes een gouvernante hadden, gingen de andere kinderen op het landgoed naar de dorpsschool.
Wonen na trouwen. Na zijn trouwen kreeg Henk een huis in een woonwijk toegewezen. Voor kinderen die op een landgoed geboren zijn viel het wonen in een straat niet mee.
Trouw. De gravin was altijd geïnteresseerd in hoe het met het personeel en de arbeiders ging. Het personeel was trouw aan de adellijke familie en die trouw was wederzijds. Die trouw is er nog steeds, richting personeel en richting vrijwilligers.
Datering:
02-05-2011
Interviewer:
Tessy Smeets
Auteursrechthebbende:
Gelders Archief
Uitleg auteursrechten:
Dit werk is vanwege auteursrechten alleen zichtbaar in de studiezaal van het Gelders Archief. Disclaimer

Kenmerken

Auteur:
Henny Oosterbaan, Wim van Bokhoven, Map Huiskamp
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal