Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Oral History; Leven op landgoederen

1606 Oral History; Leven op landgoederen

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
Auteursrechten en andere rechten
Openbaarheid en citeren
Geschiedenis van de collectie
Inventaris
43.01 Interview met de heer R.
Erfgoedstuk
1606 Oral History; Leven op landgoederen
Inventaris
43.01
Interview met de heer R.
Erfgoedstuk
Titel:
Interview met de heer R.
Beschrijving:
Pachter op landgoed. De heer R. (1929) is geboren en getogen op landgoed 't Medler. Evenals zijn vader bewoonde de heer R. de boerderij op landgoed. Ook een broer pachtte een boerderij op het landgoed. Nu woont de zoon van de heer R. op de boerderij. De heer R. vertelt over het leven op het landgoed (oral history).Thema’s die aan de orde komen:
Kinderjaren. Het straatje moest schoon blijven. Daar mocht niet met smerige klompen over gelopen worden. Bij terugkomst van het land moesten de klompen eerst netjes langs de heg een beetje schoongemaakt worden. Kerstmis was een hoogtepunt voor de kinderen, met voor ieder een cadeautje in de kerstboom.
Het bedrijf. Toen de heer R in 1960 trouwde, nam hij het bedrijf van zijn vader over. Hij kreeg daarbij de plicht om voor de ouders te zorgen. In die tijd kon men niet van de AOW leven.
Boerderij. De heer R. begon met een gemengd bedrijf. Later kwam de specialisatie met ligboxstallen. Toen bleef alleen het rundvee. De boer was vrij in de bedrijfsvoering. Daar bemoeide de baron zich niet mee.
Pachters. Sommige pachters bewoonden een eigen boerderij, anderen pachtten alleen een stuk land. Onderling was veel contact; als buren maar ook qua bedrijfsvoering. Men hielp elkaar.
Werk voor het kasteel. De vrouwen en de kinderen van de pachters hoefden niet voor het kasteel te werken. De pachter moest dat wel; dat was in het pachtcontract ingesloten. Na de jaren ’50 – ’60 hoefde dat niet meer.
Contact met de baron en barones. Hoewel er vroeger meer afstand was, ging het er gemoedelijk aan toe. Maar de baron was altijd meneer de baron. Twee keer per jaar werd de pacht in het koetshuis betaald. Dat deed de baron. Dan kreeg vader altijd een sigaar mee. Later ging de pacht via de bank.
Erfpacht en eigendom. Vroeger was alles eigendom van het kasteel. Later, rond 1970, kwam de erfpacht. De boeren kochten de gebouwen en waren vrij om in het bedrijf te investeren.
Datering:
24-08-2011
Interviewer:
Peter Driessen
Auteursrechthebbende:
Gelders Archief
Uitleg auteursrechten:
Dit werk is vanwege auteursrechten alleen zichtbaar in de studiezaal van het Gelders Archief. Disclaimer

Kenmerken

Auteur:
Henny Oosterbaan, Wim van Bokhoven, Map Huiskamp
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal