Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Oral History; Leven op landgoederen

1606 Oral History; Leven op landgoederen

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
Auteursrechten en andere rechten
Openbaarheid en citeren
Geschiedenis van de collectie
Inventaris
44.01 Interview met de heer S.
Erfgoedstuk
1606 Oral History; Leven op landgoederen
Inventaris
44.01
Interview met de heer S.
Erfgoedstuk
Titel:
Interview met de heer S.
Beschrijving:
Jachtopziener op landgoed. De heer S. (1943) vertelt over de tijd dat hij als kleinzoon van de jachtopziener op landgoed Ampsen woonde (oral history). In de jachtopzienerswoning woonden drie generaties samen. Thema’s die aan de orde komen:
Eigenaren. De ongehuwde freule Inie woonde in een bungalow bij het kasteel. Haar broer hielp haar bij het beheer van het landgoed. Op het kasteel woonde de ongehuwde freule Van Nagell; zij had daar alleen woonrecht.
Onderhoud. Toen het vele eigen personeel te duur werd kwamen er voor het onderhoud mensen van de sociale werkvoorziening. Ging ten koste van natuurwaarden.
Verhoudingen. De jachtopzienersfamilie had goede contacten met de freules. Een van hen kwam wel koffie drinken. Moeder, die altijd dialect sprak, sprak dan zo goed mogelijk Nederlands. Voor Sinterklaas breide de freule truien etc. voor de buurkinderen. Als de freule (wel een auto, geen rijbewijs en geen eigen chauffeur) boodschappen ging doen dan kwam er iemand van een garagebedrijf om haar in haar eigen auto te rijden. In de winkels wenste ze voorrang.
Wildstand en jacht. De jacht op het landgoed werd verpacht. In het jachtseizoen kwamen er tegen betaling gastjagers. Er was een jachtplan en grootvader bereidde voor waar gejaagd mocht worden. Jongens uit de buurt waren drijvers. Moeder maakte boerenkool; de drijvers aten in de keuken en de jagers in de voorkamer. Het eten werd afgesloten met een of meer borrels. Het wild ging naar het kasteel en de drijvers kregen een konijn mee. Door overbejaging en ontwikkelingen in de landbouw ging de wildstand achteruit. De schuilplekken voor het wild verdwenen. Alleen reeën bleven.
De oom van de heer S. kweekte fazanten achter het huis en zette die uit.
Natuur. Het gebied was vroeger prachtig. De huidige eigenaar, die het landgoed erfde, heeft als doel om het landgoed kwalitatief in stand te houden en de milieukwaliteit op een hoger plan te brengen.
Datering:
01-01-2007
Interviewer:
Margreet Gründemann
Auteursrechthebbende:
Gelders Archief
Uitleg auteursrechten:
Dit werk is vanwege auteursrechten alleen zichtbaar in de studiezaal van het Gelders Archief. Disclaimer

Kenmerken

Auteur:
Henny Oosterbaan, Wim van Bokhoven, Map Huiskamp
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal