Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Oral History; Leven op landgoederen

1606 Oral History; Leven op landgoederen

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
Auteursrechten en andere rechten
Openbaarheid en citeren
Geschiedenis van de collectie
Inventaris
39.01 Interview met mevrouw Q.
Erfgoedstuk
1606 Oral History; Leven op landgoederen
Inventaris
39.01
Interview met mevrouw Q.
Erfgoedstuk
Titel:
Interview met mevrouw Q.
Beschrijving:
Leven op landgoed. Mevrouw Q. (1944) kwam nadat haar grootvader in 1947 was overleden, met haar ouders bij grootmoeder op het landgoed wonen. Het huis is een monumentaal pand dat in de middeleeuwen al een havezate was en door de eeuwen heen ingrijpende verbouwingen heeft ondergaan. Het huis wordt nog gebruikt voor familiebijeenkomsten; mevrouw Q. bewoont een boerderij op het landgoed. Ze vertelt over vroeger (oral history).Thema’s die aan de orde komen zijn:
Het huis. Over het huis, de verbouwingen in de loop der tijd en de families.
Personeel. Er waren drie meisjes: één meisje voor grootmoeder, een keukenmeisje dat kookte en het eten serveerde en een ‘binnenmeisje’.
Voedsel. Moeder zorgde voor de moestuin; van de groente en het fruit werd het hele jaar gegeten. Veel werd ingemaakt. Elk jaar kwam de slager om een varken te slachten. Dat werd geweckt.
Omgang met andere kinderen. Als kind fietste mevrouw Q. naar boerderij Groot Helleger., waar ze de fiets neerzette. Met de kinderen van de boerderij liep ze dan naar school. Tussen de middag ging het met andere kinderen naar de boer die vlak bij school woonde en daar kregen ze volle melk met vellen te drinken en boterhammen te eten.
Onderscheid. Dat was er in kleding: ze droeg andere rokjes. Op zondag naar de kerk in een Schots rokje, blazertje met een wit bloesje en een bolhoedje; kniekousjes en schoentjes met knoopjes. Zo zagen de andere kinderen er niet uit.
Vriendinnen. Mevrouw Q had veel vriendinnen, allemaal uit grote gezinnen waar ze wel logeerde. Ze speelde met de dochter van de achterburen. Bij hen thuis was het leuker dan bij haar zelf; vriendinnen kwamen weinig bij haar thuis. Bij haar thuis, waar grootmoeder ook nog woonde, moesten ze naar de kinderkamer.
Pachters. Moeder bezocht eens per jaar alle pachters. De kinderen mochten mee en werden getoond. Later waren er ook andere pachtersbijeenkomsten en pachtersfeesten.
Datering:
02-01-2012
Interviewer:
Margreet Gründemann
Auteursrechthebbende:
Gelders Archief
Uitleg auteursrechten:
Dit werk is vanwege auteursrechten alleen zichtbaar in de studiezaal van het Gelders Archief. Disclaimer

Kenmerken

Auteur:
Henny Oosterbaan, Wim van Bokhoven, Map Huiskamp
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal