Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Oral History; Leven op landgoederen

1606 Oral History; Leven op landgoederen

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
Auteursrechten en andere rechten
Openbaarheid en citeren
Geschiedenis van de collectie
Inventaris
34 Interview de heer P., voormalig eigenaar Landgoed Dennenhorst
34.01 Interview met de heer P.
Erfgoedstuk
1606 Oral History; Leven op landgoederen
Inventaris
34.01
Interview met de heer P.
Erfgoedstuk
Titel:
Interview met de heer P.
Beschrijving:
Geschiedenis van landgoed. De grond van landgoed Dennenhorst is rond 1900 aangekocht door de grootvader van de heer P. Het is nog altijd familiebezit. De heer P. vertelt over de geschiedenis van het landgoed (oral history). Thema’s die aan de orde komen:
Het landhuis. Nadat grootvader de grond had gekocht kon hij een partij Noors grenen kopen waarvan hij een geheel houten landhuis in chaletstijl heeft gebouwd. Het was oorspronkelijk bedoeld als zomerhuis voor weekenden en vakanties. Er was aanvankelijk geen verwarming en geen stromend water.
Personeel. Als grootvader kwam was er altijd genoeg personeel. Er was een tuinman, de tuinbaas, die er ook voor zorgde dat alles in orde was als de familie kwam. Er waren dienstmeisjes en vanuit Indië had grootvader een persoonlijke huisjongen meegenomen die alles voor hem deed. Na het overlijden van grootvader is hij in de familie gebleven en werd hij hun vaste butler.
Oorlog. Toen de Duitsers invielen werd het landhuis meteen hun tijdelijk hoofdkwartier. Na het vertrek van de Duitsers hebben gedurende de oorlog verschillende families in het huis onderdak gevonden. Er was geen honger en in de hongerwinter kwamen mensen uit het westen op de fiets fourageren.
Het bos. Het oorspronkelijke bos is geplant voor mijnhout; na 40 -50 jaar groeien ging het hout allemaal naar de mijnen. Later is de geïntegreerde bosmethode ingevoerd. Dan wordt geen kaalkap gepleegd maar worden alleen bomen die geld opbrengen weggehaald. Het hout leeft van natuurlijke verdunning.
Natuurschoonwet. In 1928 is alle grond onder de Natuurschoonwet gebracht. Daardoor hoeft er geen overdrachtsbelasting betaald te worden. Wel moet het landgoed dan opengesteld worden. De grond is later aan de kinderen geschonken.
Datering:
30-04-2011
Interviewer:
Jan Hassink
Auteursrechthebbende:
Gelders Archief
Uitleg auteursrechten:
Dit werk is vanwege auteursrechten alleen zichtbaar in de studiezaal van het Gelders Archief. Disclaimer

Kenmerken

Auteur:
Henny Oosterbaan, Wim van Bokhoven, Map Huiskamp
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal