Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Oral History; Leven op landgoederen

1606 Oral History; Leven op landgoederen

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
Auteursrechten en andere rechten
Openbaarheid en citeren
Geschiedenis van de collectie
Inventaris
17.01 Interview met mevrouw Van den Heuvel-Huisman
Erfgoedstuk
1606 Oral History; Leven op landgoederen
Inventaris
17.01
Interview met mevrouw Van den Heuvel-Huisman
Erfgoedstuk
Titel:
Interview met mevrouw Van den Heuvel-Huisman
Beschrijving:
Leven en werken op landgoed Het Enzerinck. Mevrouw van den Heuvel (1934) kwam als kind op het landgoed Het Enzerinck waar ze haar vader hielp en waar ze als kind met haar broer en zusjes speelde. Haar vader had het beheer over het bos en hield ook toezicht op het huis en was verantwoordelijk voor het onderhoud. Mevrouw van den Heuvel haalt herinneringen op aan haar jeugd (oral history).Thema’s die aan de orde komen zijn:
Grootvaders huisje. Dat is een speelhuisje dat de kleinkinderen van jonkheer Van Lennep kregen bij zijn veertigjarig huwelijk. Het was een echt huisje op kinderformaat.
Werk in het bos. Als kind moest mevrouw van den Heuvel haar vader in het bos helpen. Bijvoorbeeld met een ouderwetse trekzaag bomen helpen zagen. Samen met haar zusje hielp ze vader ook bij de aanleg van een dennenbos bij de ronde vijver. Er werden duizend dennetjes geplant met stokjes er omheen tegen de konijnen of de reeën.
Rozeneiland. Op het rozeneiland stonden bogen met rozen erlangs. Het opbinden van de klimrozen en langs de bogen leiden was werk voor meisjes. In die tijd zat er nog zoveel water in de vijver dat je er nog kon roeien. In het botenhuis lag een boot in Van Lennep-kleuren.
Sociale verhoudingen. Moeder vond het belangrijk dat de kinderen naar school gingen. Ze wilde niet dat ze in dienst van de adel kwamen. Moeder heeft nooit voor de familie gewerkt. Voor vader stond alles altijd in dienst van Het Enzerinck en van de familie Van Lennep. Soms werd moeder met de kinderen uitgenodigd om thee te komen drinken. Kerst werd met het personeel en hun kinderen samen gevierd. De familie was ook verder heel zorgzaam, ook voor de kinderen.
Werk in het huishouden. Het huishouden thuis was veel werk. De groente die van het stukje grond bij huis kwam moest verwerkt worden; er werd geweckt en de kool moest geschaafd en met zout in keulse potten. Ook de was betekende veel werk. Het water kwam uit grote regentonnen.
Datering:
08-08-2011
Interviewer:
Irma Vollenga
Auteursrechthebbende:
Gelders Archief
Uitleg auteursrechten:
Dit werk is vanwege auteursrechten alleen zichtbaar in de studiezaal van het Gelders Archief. Disclaimer

Kenmerken

Auteur:
Henny Oosterbaan, Wim van Bokhoven, Map Huiskamp
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal