Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Oral History; Leven op landgoederen

1606 Oral History; Leven op landgoederen

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
Auteursrechten en andere rechten
Openbaarheid en citeren
Geschiedenis van de collectie
Inventaris
22.01 Interview met de heer K.
Erfgoedstuk
1606 Oral History; Leven op landgoederen
Inventaris
22.01
Interview met de heer K.
Erfgoedstuk
Titel:
Interview met de heer K.
Beschrijving:
Leven en wonen op kasteel Keppel. Als kind kwam de heer K. (1943) al op het kasteel. Kort na zijn trouwen heeft hij er ook enige tijd gewoond; zijn oudste zoon is er toen geboren. In 150 jaar was er geen kind meer op het kasteel geboren. Na het overlijden van zijn vader kwam hij er weer wonen. Hij vertelt over het kasteel (oral history).Thema’s die aan de orde komen:
Geschiedenis. Sinds 1530 woonde de familie van moeders kant, in het huis. Het is door de familie zelf gebouwd en altijd vererfd.
Oorlog. Na de oorlog was het huis uitgeleefd; er had een militair hospitaal ingezeten en later een school voor jongedames. Het mooie meubilair was opgeslagen en bij slag om Arnhem verbrand.
Opvolging van generaties. De nalatenschap is om financiële redenen in een stichting ondergebracht. De erfopvolgers zijn voorzitter en krijgen recht op bewoning van het huis.
Gebruik van het huis. De familie leeft vooral op de eerste verdieping. De benedenverdieping is museum. Maar met bijvoorbeeld feestdagen wordt daar in de eetzaal gegeten. De keuken in de kelder is het domein van de kleinkinderen.
Onderhoud. Het lukt niet om van het landgoed te leven. Er moeten dingen worden bedacht die geld opleveren. Zo wordt elke zomer een week georganiseerd voor jong pianotalent en worden er concerten gegeven.
Verhoudingen. De verhoudingen zijn nu gelijkwaardiger dan vroeger. Maar voor allerlei formaliteiten is de baron weer ‘de baron’. Het is ook opener. Het hek om het kasteel is tegenwoordig gewoon open. Binnen het hek bevindt zich het koetshuis waarin nu een kinderdagverblijf zit.
Pachters. De zes pachtboeren zijn vrije ondernemers en willen soms dingen waar de baron niet zo enthousiast over is. Dat geeft spanning. Vroeger gaven de pachtboeren bij de kermis acte de presence, maar dat is verleden tijd. Bij trouwerijen en overlijden vinden ze het echter een voorrecht om een rol te spelen.
Jacht. Wildbeheer is noodzaak voor natuurbeheer.
Datering:
03-04-2010
Interviewer:
Liesbeth van Weelden
Auteursrechthebbende:
Gelders Archief
Uitleg auteursrechten:
Dit werk is vanwege auteursrechten alleen zichtbaar in de studiezaal van het Gelders Archief. Disclaimer

Kenmerken

Auteur:
Henny Oosterbaan, Wim van Bokhoven, Map Huiskamp
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal