Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Oral History; Leven op landgoederen

1606 Oral History; Leven op landgoederen

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
Auteursrechten en andere rechten
Openbaarheid en citeren
Geschiedenis van de collectie
Inventaris
21.01 Interview met Marie-Emma barones van Dorth tot Medler - de Weichs de Wenne
Erfgoedstuk
1606 Oral History; Leven op landgoederen
Inventaris
21.01
Interview met Marie-Emma barones van Dorth tot Medler - de Weichs de Wenne
Erfgoedstuk
Titel:
Interview met Marie-Emma barones van Dorth tot Medler - de Weichs de Wenne
Beschrijving:
Wonen op landgoed 't Zelle. Marie-Emma barones de Weichs de Wenne (1923) trouwde in 1947 met Zeno baron van Dordt tot Medler. Ze kwam in Huis ’t Zelle op het landgoed ’t Zelle te wonen. Ze vertelt over die tijd (oral history).
Thema’s die aan de orde komen:
Eerste onthaal. Het nieuwe paar werd opgewacht door familie en personeel. Van de omringende huizen en kastelen kwam een enorm boeket bloemen. De naburige buitens onderhielden vriendschapsbanden met elkaar.
Huis ’t Zelle. In WO II was het huis erg uitgewoond. Na de oorlog was het provisorisch ingericht; er was geen comfort. Na de dood van zijn vader begon haar man met opknappen. Door de hoge successieheffing was er weinig geld. De renovatie heeft 25 jaar geduurd.
Personeel. In de begintijd was er nog veel personeel. In huis deden twee meisjes de huishouding. Buiten hielpen pachters als er in het bedrijf werk te doen was. Verder waren er een tuinman, een paardenknecht en een jachtopziener vast in dienst, later ook twee bosarbeiders.
Inkomsten. Het landgoed is 360 ha. groot met bossen, akkerbouw- en veeteeltgronden. In 1948 en 1949 kocht de baron een tractor en een zelfbinder waarmee hij zichzelf en de machines verhuurde om bij de boeren te oogsten. Vanaf begin jaren ’50 kwamen er vakantiehuisjes.
Huishouden. De meisjes deden het huishouden. De was ging nog met de hand. Toen in de jaren ’60 de lonen hoger werden is de barones in huis overgestapt op daghulpen en later is ze ook zelf gaan koken.
Activiteiten. De jacht was heel belangrijk om een goed evenwicht en variatie in de natuur te behouden. Verder werden familie en vrienden uitgenodigd voor diners. De families van de ‘upper ten’ kende elkaar allemaal. De ingrediënten kwamen uit het bos en de moestuin. De tuinman bediende, met witte handschoenen vanwege zijn tuinhanden.
Datering:
07-06-2011
Interviewer:
Marja Wassenberg
Auteursrechthebbende:
Gelders Archief
Uitleg auteursrechten:
Dit werk is vanwege auteursrechten alleen zichtbaar in de studiezaal van het Gelders Archief. Disclaimer

Kenmerken

Auteur:
Henny Oosterbaan, Wim van Bokhoven, Map Huiskamp
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal