Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

0434 Huis Ter Schuur

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
1. Openbaarheid en citeren
2. Archief en inventarisatie
Inventaris
5. Regesten
0434 Huis Ter Schuur
Inventaris
5.
Regesten
14. Beernt van Holten en Johan van Bocop, schepenen te Elborch, oorkonden, dat Sywert van Wiinbergen, Beernt van Holte en Johan Momme enerzijds, en Henrick Hoff, Ghert Borchers en Peter Moller anderzijds, een magescheid oprichten tussen mr Roryck Wolff en Johan Wolff, zijn neef, met Henrick van Brenen als een overman der magescheidslieden, waarbij ieder behoudt, wat hij van zijn voor ouders, volgens een magescheid tussen Wolter Wolff en mr Roryck Wolff, gebroeders, gekregen heeft, Johan zal echter de tiend op het Camperveen krijgen en zijn zuster de 9 garden, die zij van haar vader bij huwelijks voorwaarden heeft gekregen.
Van de Staken Oert zal ieder de helft krijgen, mr Roryck zal het Ryetbroeck behouden, die hij tegen de 9 garden vnd geruild heeft met zijn broeder Wolter, tenzij Johan kan bewijzen, dat Roryck in 1503 aan Wolter de pacht van het Ryetbrouck heeft overgedragen.
De nalatenschap van hun oom, mr Johan, zal verdeeld blijven, zoals deze dat beschikt heeft, n.l. dat Heer Egbert de Postcamp, de Kollencampgen, Wolter Reygerscamp en Hermens 3 morgen krijgt en mr Roryck 2 kampen, genaamd Vossenlant, zoals hun zuster Enghele die heeft nagelaten en een kamp van 5 morgen, genaamd de Negen Morgen, gelegen in Arckemeden bij de Blecker.
De nalatenschap van hun tante zal verdeeld blijven volgens een magescheid tussen Wolter, heer Egbert en mr Roryck, waarbij Roryck de 2 huizen met de 16 akkers op Camperveen, genaamd Santbryck en de 10 Rijnse guldens, die de bagijnen te Harderwiick hun tante Ferme Bollen schuldig waren en het halve erf op Camperveen, dat Fenne vnd hem gegeven heeft, behouden zal.
16. Sywert van Wiinberghen, Gerrit van Spuelde, Gerrit Voet en Johan Maryssz. richten een magescheid op tussen Geerlich Voet, Jan Voet en joffer Truye Voets over de nalatenschap van hun ouders Derck Voets en Mechtelt, waarbij Geerlich krijgt het halve erf Wickzeler, gelegen in het ambt van Bernevelt, een erf te Spuelde, gelegen in het ambt van Armell, een half vierendeel in het Spuelderbuss, 3 molder rogge 's jaars van Ricolt Mombert Jans te Tellicht, 9 goudguldens uit de stadkist en enige rentebrieven van met name genoemde personen, waarbij Jan Voet krijgt het halve erf Esfelt, gelegen in het ambt van Bernevelt, een kamp land gelegen tussen "die twe sypelen teghen Sunte Jorriën aver", 1) 9 goudguldens 's jaars uit de stadkist, 6 stuivers Brabants 's jaars uit Evert Everts huis, 7 gulden uit Hollant en enige rentebrieven van met name genoemde personen, waarbij Truye Voet krijgt haar ouders huis, gelegen achter en voor met schuren en kelders, met de bongerd buiten de Smeepoert, gelegen "tegen die sypel aver, een half aandeel in het Spuelrebuss, een kamp land bij die Gruysen, genaamd de Hoghen Voet, een hoefje buiten de Smeepoert, 11 goudgulden uit de stadkist en enige rentebrieven van met name genoemde personen, Joffer Truye Voets zal haar broeders vrijen van 2 goudguldens 's jaars aan de stad te betalen, van 2/3 van 1 goudgulden 's jaars aan het weduwenhuyss, van 2/3 van een mud rogge aan Onss Liever Vrouwen gildenmeesters en van 2/3 van een Beierse gulden aan Sint Joeriëns gildemeesters te betalen. Gheerlich Voet geeft zijn broeder en zuster 9 goudgulden per jaar, omdat hij zijn heerlijke goed te Vierholten en wat hem van zijn oom Jacob Janssz. aangestorven is, zal behouden, terwijl Jan en Truye Voet eveneens de jaarrenten, die ze van hun oom geërfd hebben, zullen behouden.
Oorspr. ( Inv.no 70).
De zegels van de eerste 3 oorkonders zijn verloren, met een vermoedelijk bijbehorend los zegel van Jan Maryssz.
51. Kyll van Nulde en Coip Scrasser enerzijds, en Johan van Bryenen en Peter Herbertsen anderzijds, maken huwelijks voorwaarden tussen Evert van Nulde en Hille van Wenckum, dochter van Wolter van Wenckum, waar bij Evert van Nulde de erfenis van zijn vader en hetgeen hij van zijn moeder zal erven, aanbrengt, en waarbij Hille van Wenckum aanbrengt het erf Crom-raenhorst, behalve het aandeel van Cornelis van Erveningen, met het Haterboss en een zichtgang op het Helrevelt, gelegen in het ambt Nyekerck, waarbij tevens bepaald wordt, dat Wolter aan Evert en Hille, als ze niet meer bij hem in huis wonen, 2 molder rogge zal geven, en waarbij joffer Mergreta Brincks, dochter van Alert Otten met Wolff Wolff, haar momber, aan Hille geeft een erf te Hyerde in de vrijheid van Harderwiick, zoals zij dat van haar oom Alffert Brinck ontvangen heeft en waaronder behoren een stuk weiland in de buurschap Hulshorst in het ambt Ermell, een stuk haverland in de vrijheid, 52 molder haverland, waarvan 10 molder in de vrijheid, genaamd het Hoige Broick , aan de Hierder beyck en 42 molder in het ambt Armell, aan de overzijde van de Hierder beeck , 2 dagraaten hooiland, die "toe wandell gaen van 8 dachmaeten", een dagmaat hooiland op de Oistermheen, genaamd het Elsskipgen; tevens wordt bepaald, dat Hille en Evert na Margaretha's dood aan haar nicht Elsse Dircks 2 molder rogge 's jaars geven.
Oorspr. (Inv.no 55).
Met de geschonden zegels van de 1e, 3e en 4e oorkonder, het zegel van de 2e oorkonder is verloren.

Kenmerken

Datering:
1401-1784
Auteur:
R. Wartena
Categorie:
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal