Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Erfgoedbeleid Provincie Gelderland 2001-2015 Foto’s

4190 Erfgoedbeleid Provincie Gelderland 2001-2015 Foto’s

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
1. Auteursrechten en andere rechten
2. Openbaarheid en citeren
3. Samenvatting van de inhoud van het archief
4. Geschiedenis van de archiefvormer
4190 Erfgoedbeleid Provincie Gelderland 2001-2015 Foto’s
Inleiding
4.
Geschiedenis van de archiefvormer
De Grondwet van 1814 verplichtte niet tot de instelling van een College van Gedeputeerde Staten, maar liet dit facultatief. Een jaar later werd de verplichting tot instelling van een dergelijke college wel in de grondwet opgenomen. Gedeputeerde Staten van Gelderland vergaderden op 20 oktober 1814 voor de eerste keer. Het college bestond aanvankelijk uit negen leden, de gouverneur niet meegerekend. De gedeputeerden werden jaarlijks uit en door de Provinciale Staten gekozen naar evenredigheid van het aantal vertegenwoordigers van elke stand (ridderschap, steden en eigenerfden/niet-adellijke landeigenaren). Een uitzondering vormden de eerste collegeleden. Deze werden benoemd door de koning.

De taken van de gedeputeerden waren:
"om zoo wel in afwezenheid der Heeren Staten, als gedurende den tijd van derzelver vergadering, het beleid der zaken te voeren; in 1815 werd gesproken over "dagelijks beleid der zaken"; belasting- en administratieve rechtspraak.

De gouverneur was de machtigste bestuurder in de provincie. Dit veranderde met de grondwetswijziging in 1848.

De Grondwet van 1848 draaide de rollen om. Gedeputeerde Staten kregen de dagelijkse leiding over de provincie en de zorg voor de uitvoering van de wetten. De Gouverneur (sedert 1850 Commissaris des Konings geheten) deed in bestuurlijk opzicht een stapje terug en raakte zijn dominante positie kwijt.

De competenties van Gedeputeerde Staten werden deels geregeld door de Provinciale Wet van 1850, maar ook uitgewerkt in andere wet- en regelgeving.

Gedeputeerde Staten telden vanaf 1850 zes leden. Zij werden nu benoemd voor een periode van zes jaren. De commissaris des konings bleef voorzitter van het college. De rol van Gedeputeerde Staten, die zich in de loop van de 19e en 20e eeuw steeds verder profileerde en uitbreidde, wordt staatsrechtelijk en administratiefrechtelijk gedegen beschreven in het boek van A.H.A. Lutters, Gedeputeerde Staten, hun taken en bevoegdheden (Den Haag 1977).
5. Geschiedenis van het archiefbeheer
6. Inhoud en structuur van het archief
Inventaris

Kenmerken

Datering:
2001 - 2015
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal