Menu
ingeklapt

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Grafiekmappen Sonsbeek 93
x3369 Grafiekmappen Sonsbeek 93

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

3369 Grafiekmappen Sonsbeek 93
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
1. Openbaarheid en citeren
2. Geschiedenis van de archiefvormer
3369 Grafiekmappen Sonsbeek 93
Inleiding
2.
Geschiedenis van de archiefvormer
Stichting Sonsbeek 93 is voortgekomen uit de serie openluchttentoonstellingen die zich sinds 1948 hebben plaatsgevonden in Arnhem. De stichting is opgeheven na het plaatsvinden van de tentoonstelling, zoals gebruikelijk was voor de stichtingen die betrokken waren bij de meeste Sonsbeek tentoonstellingen.
De origine van de openluchttentoonstellingen in park Sonsbeek liggen in de ervaringen van de Arnhemse wethouder Klompé die in 1948 een bezoek bracht aan een openluchttentoonstelling in het Battersea Park in Londen. Daar werden beeldhouwwerken van Engelse kunstenaars getoond. Klompé vertelde daarover in Arnhem. Zodoende kwam het bestuur van de VVV te Arnhem op het idee om ook in Arnhem een dergelijke tentoonstelling te organiseren. Samen met de gemeente Arnhem, de Werkgemeenschap van Arnhemse Kunstenaars en de Nederlandse Beeldhouwerskring werd in 1949 de eerste beeldhouwtentoonstelling in park Sonsbeek gerealiseerd. Het was een primeur op het vaste land van Europa waar Europese beeldhouwwerken tentoongesteld werden. De tentoonstelling trok 100.000 bezoekers, en dat was meer dan verwacht. Vanwege dit succes zijn er in de loop der jaren meer van dergelijke tentoonstellingen georganiseerd.
Sonsbeek 93 werd gekenmerkt door 3 denkbeeldige cirkels met als middelpunt en hart van de tentoonstelling park Sonsbeek. De tweede cirkel was de stad en de omgeving van de stad vormde de derde cirkel. De kunstenaar koos zelf een locatie. Hem werden geen beperkingen opgelegd. Deze drie cirkels kwamen terug in de drie grafiekmappen die ter promotie van de tentoonstelling zijn gemaakt.
De tentoonstelling Sonsbeek 1993 kreeg maar weinig bezoekers, mede door de uitgestrektheid van haar kunstwerken. Binnen de tentoonstelling veroorzaakte het kunstwerk 'The Pisser' van Marc Quinn veel opspraak. Het feit dat er uit het stijve lid van een in een 'douchecabine' geplaatst mannelijk naakt een straaltje water kwam, was vooral voor de kerkelijke gemeente waartegenover dit kunstwerk stond heel shockerend.
3. Toelichting op dit archief
Kenmerken
Datering:
1993-1994
Auteur:
S. de Boer
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS