Menu
ingeklapt

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Hervormde Gemeente Driel
x3174 Hervormde Gemeente Driel

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

3174 Hervormde Gemeente Driel
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inleiding
1. Auteursrechten en andere rechten
2. Openbaarheid en citeren
3. Geschiedenis van de archiefvormer
4. Geschiedenis van het archiefbeheer
3174 Hervormde Gemeente Driel
Inleiding
4. Geschiedenis van het archiefbeheer
Het archief van de Hervormde gemeente Driel verkeert over het algemeen in een goede staat. In de aanloop tot de inventarisatie van dit archief blijken de stukken op verschillende locaties te hebben gelegen. Waarschijnlijk werden zij aanvankelijk bewaard in een ijzeren kist in het kerkgebouw, daarna zijn de stukken verspreid geraakt in “Ons Gebouw” maar ook wel bij gemeenteleden thuis, in de archiefbewaarplaats van de gemeente Overbetuwe (waartoe Driel sinds 2001 toe behoort; voorheen de gemeente Heteren) en in het archief van het landelijk bureau van de Hervormde kerk in ’s-Gravenhage.
In het archiefbestand is een archiefinventaris te vinden uit 1966, met een aantal inventarisnummers van de oudste archiefstukken van de gemeente die in ’s-Gravenhage hebben gelegen. Rond 1988 zijn deze stukken weer teruggekeerd naar Driel.

In februari 2010 is het archief van de Nederlands Hervormde gemeente tot 2006 in bewaring gegeven bij het Gelders Archief in Arnhem. Stukken vanaf 2006 (sindsdien valt de gemeente onder de Protestantse Kerk Nederland (PKN)), zullen later worden overgebracht. Enkele stukken die dateren van na 2005 zijn toegevoegd omdat zij van belang zijn voor het archief. Ook het archief van de Christelijke vrouwenvereniging bevat stukken van na 2005, omdat deze vereniging in 2010 is opgeheven.

Student Archivistiek en stagiair bij het Gelders Archief J.R.T. (Tijmen) Pranger heeft in de periode maart – september 2010 het archief geïnventariseerd en zoveel mogelijk afgedwaalde stukken aan het bestand toegevoegd.

Wat opvalt aan het archief is dat er weinig stukken van vóór de Tweede Wereldoorlog aanwezig zijn, op enkele lidmaten- en doopregisters na. Mogelijk zijn deze stukken tijdens oorlogshandelingen verloren gegaan. Daarnaast bevindt zich in het archief een mooie 19-eeuwse fotocollectie van de Drielse predikant ds. C.C.J. Hiebendaal en zijn familie.

Omdat tot 1837 de gemeente samen was met de Nederlands Hervormde gemeente Elden, bevinden veel archiefstukken van voor 1837 in 2190 Hervormde gemeenten Elden en Driel.
5. Bijlagen
Kenmerken
Datering:
1750-2005
Auteur:
J.R.T. Pranger
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS