Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Hervormde Gemeente Driel

3174 Hervormde Gemeente Driel

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
1. Auteursrechten en andere rechten
2. Openbaarheid en citeren
3. Geschiedenis van de archiefvormer
3174 Hervormde Gemeente Driel
Inleiding
3.
Geschiedenis van de archiefvormer
Rond het jaar 1455 werd het Drielse kapelletje tot een zelfstandige parochie verheven. Tot dat moment dienden de inwoners van dit dorp steeds met het Drielse veer over te steken naar Oosterbeek om daar te kerken.
Restanten van dit kapelletje maken waarschijnlijk deel uit van het schip van de huidige kerk. Later zijn de toren en het koor aangebouwd, waarna in 1467 het kerkgebouw kon worden ingewijd. Het koor is gebouwd in de Gotische bouwstijl.
Tijdens de kerkbrand van 11 juni 1915 gingen zowel het schip als het koor geheel verloren. Bij de wederopbouw is vervolgens een uit 1714 daterende preekstoel in het gebouw geplaatst die afkomstig was uit het Augustijnen klooster te Hasselt (België).

Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft het kerkgebouw zwaar te lijden gehad. In 1945 vonden noodreparaties plaats, waarna in de jaren 1963-1966 het kerkgebouw definitief gerestaureerd werd.

Na de laatste restauratie werd het huidige en derde orgel in 2003 in gebruik genomen. Dit uit Wales afkomstige instrument is dankzij het mooie geluid en de prachtige beschilderingen een bijzondere aanwinst voor het kerkgebouw. Per 1 januari 2006 is de kerk overgegaan naar de Protestantse kerk Driel.

Tot 1837 deelden de Nederlands Hervormde gemeenten van Elden en Driel één predikant. Toen in dat jaar predikant ds. W.F. Wansleven vertrok richtten de kerkvoogden van Driel zich tot koning Willem I met het verzoek om een eigen predikant te mogen beroepen. Dankzij een ruime gift van Louise van Ommeren – Hengevelt, bewoonster van “de Oldenhof” in Driel, waren er financiële middelen om het predikantstraktement te betalen en een pastorie te laten bouwen.
4. Geschiedenis van het archiefbeheer
5. Bijlagen

Kenmerken

Datering:
1681-2010
Auteur:
J.R.T. Pranger
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal