Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Familie Hoek

3161 Familie Hoek

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
1. Openbaarheid en citeren
2. Geschiedenis familie Hoek
3. Geschiedenis van het archief
4. Elders berustende stukken van de familie Hoek en aanverwante families
5. Verantwoording van de inventarisatie
6. Onderzoeksmogelijkheden
6.1. Militaire geschiedenis
6.2. Literatuurgeschiedenis
3161 Familie Hoek
Inleiding
6. Onderzoeksmogelijkheden
6.2.
Literatuurgeschiedenis
De novelle van Abraham Pompe *  , toen officier-instructeur aan het opleidingsinstituut Instructie-Bataljon te Kampen, biedt nóg eens een venster op de veldtocht van 1812. In het verhaal vertelt Pompe over afgelegde bezoeken aan de veteraan Melchior Hoek, gepensioneerd luitenant-kolonel titulair, en diens huisgezin. Ter sprake brengt de auteur de Russische veldtocht en de gevechten in de eerste jaren van de Belgische Opstand. Pompes fantasierijk intermezzo over het concert van de militaire kapel en de nachtelijke droom over een militair schouwspel ter plaatse van de begraafplaats op De Zandberg bij Kampen doet denken aan de werken van de Engelse auteur Charles Dickens, die toen ook al in Nederland konden worden gelezen. Hoek schrijft in zijn egodocument - dat hij ‘mijne biographie’ noemt - over de opvoeding met Franse dierenfabels op rijm. De belangstelling voor de dichtkunst is binnen het familieverband een rode draad die, in het familiearchief, vanaf Melchior tot een eind in de twintigste eeuw kan worden doorgetrokken.
Achterkleindochter Justine Constance Wirix-van Mansvelt valt in de wereld van de Italiaanse dichtkunst op. Zij publiceerde, in het Nederlands en Italiaans, over La Divina Commedia van Dante Alighieri. *  Bij Dantes zeshonderdste sterfdag in Ravenna hield zij aldaar een voordracht. Vanaf 1928 tot aan haar overlijden verbleef Justine Constance met haar echtgenoot, huzaren-officier Anthonie Petrus Wirix, regelmatig in diverse Italiaanse steden. Haar bevlogenheid was aanstekelijk: Echtgenoot Anthonie, broer van kunstenares Victoire Leonhardt-Wirix (1875-1938), maakte illustraties voor het deel ‘Inferno’ van de Divina Commedia. Diens grote aantal getekende miniaturen (in het totaal 670 afbeeldingen) bevindt zich in het archief. *  Samen met de in het sterfjaar (1937) aan de Koninklijke Bibliotheek geschonken documenten kan onderzoek naar de geschiedenis van de West-Europese belangstelling voor Dantes literaire nalatenschap worden gedaan. Beschikbaar zijn biografische gegevens over de echtelieden en de literaire en militaire vrienden en bekenden, tegen de achtergrond van de honderden eigentijdse Italiaanse prentbriefkaarten in het familiearchief. Maar de onderzoeker dient uiteraard te rekenen met het feit, dat het grootste gedeelte van de documenten Wirix-van Mansvelt zich bij de Koninklijke Bibliotheek bevindt.
6.3. Kunstgeschiedenis
7. Bronverwijzing
8. Bijlage A: fragmentgenealogie Hoe(c)k c.a
N.B. Van de ongenummerde generaties van deze Nederlandse tak van een familie Huck (Hueck) uit het Duitse Sauerland zijn in het archief geen documenten aanwezig. De familienamen in kapitalen geven aan dat er sprake is van anders geheten familieleden waarop in het archief berustende documenten betrekking hebben.
9. Overige bijlagen

Kenmerken

Datering:
(1768) 1813-1996 (2017)
Auteur:
S.W.M.A. den Haan
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal