Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Familie Hoek

3161 Familie Hoek

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
1. Openbaarheid en citeren
2. Geschiedenis familie Hoek
3. Geschiedenis van het archief
3161 Familie Hoek
Inleiding
3.
Geschiedenis van het archief
De stukken in het Familiearchief Hoek betreffen de nakomelingen van genoemde Melchior (Melchert) Hoek (1786-1869), Frans ridder, en echtgenote Wilhelmina (Sophia) Sollman (1791-1857). Van vier generaties nakomelingen Hoek is papieren neerslag aanwezig.
Echter, het papieren erfgoed van de familie is grotendeels zoekgeraakt. ‘Kersen op taarten’ als correspondentie, dagboeken, alba amicorum en vroegere artistieke producten zijn niet altijd meer terug te vinden. Maar desondanks kan het oudste lid van de familie van wie documenten aanwezig zijn, genoemde Melchior Hoek, als privé-persoon en als militair en burgerlijk ambtenaar vrij behoorlijk uit de verf komen. In het archief berust een relatief groot aantal documenten van en over Hoek. Zo zijn er het op het Blokhuis te Leeuwarden geschreven militaire egodocument uit 1852 alsook de krap tien jaar later in het tijdschrift Het Vaandel verschenen novelle ‘Een oudgediende’ van Abraham Pompe (1831-1909) (zie hierna). *  Verder bevatten de archieven van de Commissie van Administratie van de gevangenissen in Friesland veel door Melchior Hoek als Leeuwarder gevangeniscommandant geschreven en gedicteerde brieven. Ook andere interessante documenten in vermeld familiearchief werpen licht op zijn persoon. Dat laat onverlet dat ook bij deze naamdrager het archief een gevoelig verlies heeft geleden. Novellist Pompe schrijft over een eind jaren vijftig van de negentiende eeuw gebracht bezoek aan het woonhuis bij de Kampense Cellebroederspoort. Tijdens het bezoek kreeg deze een stapel documenten te zien, waarvan waarschijnlijk alleen de autobiografie en de Leeuwarder conduitestaat inventarisnummers 17 en 18 nog resteren:
De overste schijnt verdiept in een bundel oude papieren die op den eerste aanblik te herkennen zijn voor officiële aanstellingen en benoemingen. Hij heeft nogmaals zijn geschreven staat van dienst doorlopen, beginnende in 1799, toen hij als tamboer werd ingeschreven, tot op den datum waarop hem als luitenant-kolonel de pensioenacte werd uitgereikt. Hij is verblijd door onze komst en op onze vraag toont hij ons gaarne de stukskens papier waarop de prins van Neufchâtel na den slag van Smolensko zijn naam inschreef als 1e luitenant; evenzoo de acte waarbij hij werd begiftigd met het eerelegioen en benoemd tot chevalier de l’Empire, zijn brevet als ridder van de Militaire Willems-Orde, en nog vele andere documenten, allen bewijzen zijner eervolle militaire loopbaan en herinneringen waarbij zijn geest in eenzame oogenblikken gaarne verwijld. * 
In het familiearchief berusten, zoals opgemerkt, documenten van vier generaties Hoek. Onder de aanwezige deelarchieven van verwante families valt het relatief omvangrijke deelarchief van de afstammingslijn Hoek-Slingeland-Van Mansvelt-Wirix-Den Bandt op. Het betreft documenten van vijf generaties andersgenaamde nakomelingen van de echtelieden Hoek-Sollman. Deze documenten vullen het archief van de familie Slingeland/Van Oosten Slingeland aan, dat bij het Streekarchief Midden-Holland te Gouda berust.
Van godsdienstige opvattingen en bevlogenheid op dichtkundig vlak onder de nakomelingen, getuigen diverse documenten. Opmerkelijk is het deze eeuw in het ongerede geraakte register met gedichten en gebedsformulieren aangelegd door Melchior Auguste Adolphe Hoek, waarvan onder inventarisnummer 28 afschriften berusten. Tot genoemde categorieën behoren tevens de ‘Dante-documenten’ onder inventarisnummers 167-228. Het gaat hier om de neerslag van de fascinatie voor het oeuvre van de middeleeuwse Italiaanse dichter en schrijver Dante Alighieri (1265-1321), van Justine Constance van Mansvelt en haar echtgenoot Anthonie Petrus Wirix. De geschriften, tekeningen, afgietsels van zegels etc. werden in 1937 door de nabestaanden van Dante-deskundige Justine Constance aan de Koninklijke Bibliotheek (KB) geschonken. Het grootste deel van haar documenten berust in de KB-collecties. De KB heeft toentertijd de boeken uit haar (gecatalogiseerde) bibliotheek over de deelcollecties verspreid. Een vijftal niet overgebrachte boeken uit haar bibliotheek bevindt zich tussen de archiefstukken (zie inv.nrs. 167 en 172-175).
Van de kunstzinnige Gelderse predikant Johannes Catharinus van der Veur berust onder inventarisnummers 9 en 10 een tweetal aan hem toegeschreven pendantportretten in potlood van de stamouders Hoek-Sollman, zijn oom en tante aan moederskant. Johannes Catharinus was oprichter en algemeen secretaris van de heimelijke protestante broederschap ‘Phylactèrion’ (1841) *  , en van het departement Buren van de Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen (1842).
4. Elders berustende stukken van de familie Hoek en aanverwante families
5. Verantwoording van de inventarisatie
6. Onderzoeksmogelijkheden
7. Bronverwijzing
8. Bijlage A: fragmentgenealogie Hoe(c)k c.a
N.B. Van de ongenummerde generaties van deze Nederlandse tak van een familie Huck (Hueck) uit het Duitse Sauerland zijn in het archief geen documenten aanwezig. De familienamen in kapitalen geven aan dat er sprake is van anders geheten familieleden waarop in het archief berustende documenten betrekking hebben.
9. Overige bijlagen

Kenmerken

Datering:
(1768) 1813-1996 (2017)
Auteur:
S.W.M.A. den Haan
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal