Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Stichting Vrouwenraad Renkum

2843 Stichting Vrouwenraad Renkum

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
1. Auteursrechten en andere rechten
2. Openbaarheid en citeren
3. Geschiedenis van de archiefvormer
2843 Stichting Vrouwenraad Renkum
Inleiding
3.
Geschiedenis van de archiefvormer
De Vrouwenraad gemeente Renkum werd op 14 december 1976 opgericht. Echter kwamen voordien vanaf 1970 de besturen van diverse vrouwenverenigingen al regelmatig bijeen onder de naam 'Vrouwenwerkgroep'. De Vrouwenraad functioneerde autonoom, maar had contacten met zowel de Provinciale als de Nederlandse Vrouwenraad. De raad stelde zich ten doel om, met inachtneming van het eigen karakter en de zelfstandigheid van de aangesloten organisaties, de bewustwording van de volledige verantwoordelijkheid van de vrouw te bevorderen. Op 3 februari 1994 werd deze organisatie omgezet in een stichting: de Stichting Vrouwenraad Renkum (SVR).
Aangeslotenen aan de raad waren o.m. de Nederlands Christen Vrouwenbond te Oosterbeek, Wolfheze, Doorwerth en Renkum; de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen afd. Renkum e.o.; Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen; Nederlandse Vereniging voor Vrouwenbelangen; Vereniging van Vrouwen met Academische Opleiding (VVAO); Organisatie Vrouwen in de VVD; CDA Vrouwenberaad en Rooie Vrouwen in de PvdA.
Een groot gedeelte van het archief is in juli 1990 door de Vrouwenraad in bewaring gegeven bij de gemeente Renkum. Tien jaren later werd een aanvulling op de archivalia aan de gemeente geschonken, nadat de Stichting bij gebrek aan jonge nieuwe bestuursleden op 19 oktober 1999 was opgeheven.
De Vrouwen Advies Commissie voor de Woningbouw in de gemeente Renkum (VAC) werd op 15 januari 1971 opgericht door de Vrouwenwerkgroep gemeente Renkum. De VAC was een onafhankelijke commissie dat deel uitmaakte van de Stichting Landelijk Contact van de Vrouwen Advies Commissies voor de Woningbouw. De VAC stelde zich ten doel om in samenwerking met de gemeente en de dienst gemeentewerken de sociale woningbouw te begeleiden en, indien dit gewenst werd, voorstellen te doen tot verbetering van woningwetwoningen, premiewoningen en de woonomgeving in de gemeente Renkum. Door gebrek aan samenwerking met de gemeente en een stagnatie in de bouw van woningwetwoningen staakte de VAC in januari 1981 officieus haar werkzaamheden door in het vervolg van subsidie af te zien. Na jaren een slapend bestaan te hebben geleid werd in februari 1995 de VAC weer nieuw leven ingeblazen.
De archieven van de stichting en de commissie vormen na inventarisatie een lengte van 1,25 strekkende meter.

Kenmerken

Datering:
1970-1999
Auteur:
W.F.M. Ahoud
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal