Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Gemeentebestuur van Rheden, 1818-1949

2503 Gemeentebestuur van Rheden, 1818-1949

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
1. Openbaarheid en citeren
2. Het gemeentebestuur van Rheden vanaf 1818
3. Archief
2503 Gemeentebestuur van Rheden, 1818-1949
Inleiding
3.
Archief
Over de geschiedenis van de archieven van de gemeente Rheden is niet veel bekend. In de tijd dat de gemeente Rheden en haar rechtsvoorgangers nog niet over een onderkomen beschikte zullen de archiefstukken steeds ten huize van een van de archiefvormers hebben berust. Aanvankelijk vormde dit geen probleem omdat de archieven tot ca. 1850 nog lang niet de omvang van tegenwoordig hadden. In feite was de veilige bewaring van documenten de enige zorg van de bestuursorganisatie.
Kort vóór 1800 berustte het archief op kasteel Biljoen te Velp. Alles paste toen nog in een degelijke kist, die, omdat hij toen vrijwel uitsluitend stukken bevatte van het ambtsjonkercollege, de 'ambtskist' werd genoemd.
Bij de vorming van de afzonderlijke gemeenten Velp en Dieren, in 1811, is in de laatstgenoemde plaats een simpel pand tot gemeentehuis ingericht. Over de situatie in Velp wordt echter niet gesproken. Nadat de beide gemeenten in 1818 waren samengevoegd tot de gemeente Rheden blijkt evenwel dat de Dierense archivalia veel slechter bewaard zijn gebleven dan de Velpse.
In de periode 1818-1848 was het 'gemeentehuis' gevestigd te Velp, omdat daar de eerste burgemeesters van Rheden woonden. *  Zij waren het die een gedeelte van hun onderkomen in huur afstonden als vergaderruimte voor het gemeentebestuur en voor het verrichten van secretariële handelingen. Op 19 juli 1848 werd het 'gemeentehuis' van Daalhuizen, de woning van de kort daarvóór overleden burgemeester Van Hasselt, verplaatst naar de oranjerie nabij huis Rhederoord te De Steeg. Dit huis was in eigendom van mr J.P.J.Th. Brantsen, de ambtsopvolger van Van Hasselt. *  Een jaar later verhuisde het gemeentehuis naar een nieuw gebouwd pand aan de Rijksstraatweg te De Steeg. *  Blijkens de gemeenterekeningen betrof dit een huurpand dat eigendom was van de familie Brantsen. Veel moeten we ons niet voorstellen van dit meestal als 'vergaderlokaal' of 'gemeentelokaal' aangeduide onderkomen. * 
In 1893 werd een pand, later bekend onder de naam 'Oud Raadhof', nabij het station te Rhedersteeg (De Steeg) van de familie Brantsen als gemeentehuis gehuurd. Nadat dit gebouw in 1903 was aangekocht, bleek het al snel niet meer aan de eisen te voldoen. In 1909 werd daarom een nieuw en veel groter gemeentehuis naast het oude geopend. Dit nieuwe onderkomen bleef tot in 1978 dienst doen. Dat jaar werd het huidige gemeentehuis aan de Hoofdstraat nr 3, ter plaatse van het hotel 'De Engel', op De Steeg betrokken. *  De archieven van het gemeentebestuur en van verschillende tot dan toe elders gehuisveste diensten en bedrijven zijn toen meeverhuisd naar de Hoofdstraat.
4. Inventarisatie
5. Literatuur
6. Bijlagen: lijsten van burgemeesters, assessoren/wethouders, raadsleden, gemeentesecretarissen en gemeente-ontvangers

Kenmerken

Datering:
(1662) 1818-1949 (1972)
Auteur:
W.J. Meijerink, W.F.M. Ahoud
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal