Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Hervormde Gemeente Arnhem, Kerkenraad, 1949-1989

2239 Hervormde Gemeente Arnhem, Kerkenraad, 1949-1989

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
1. Auteursrechten en andere rechten
2. Openbaarheid en citeren
3. Geschiedenis van de Hervormde Gemeente Arnhem 1949-1989
4. Verantwoording van de inventarisatie
5. Aanwijzingen voor het zoeken
2239 Hervormde Gemeente Arnhem, Kerkenraad, 1949-1989
Inleiding
5.
Aanwijzingen voor het zoeken
Vaak is een gebruiker op zoek naar een specifiek aspect of onderwerp in een archief. Wanneer dat ook voor U geldt, adviseren wij U toch om allereerst naar de algemene series te kijken, ook al zijn deze soms lang. In de praktijk blijkt dat men vaak in een bepaalde periode zoekt. Omdat de series in chronologische volgorde weergegeven zijn, is het eventuele bezwaar van het zoeken in een lange serie niet aanwezig. Het verschaft U helderheid over de bredere context van Uw onderwerp. Het kan voorkómen dat U in een later stadium toch weer de weg terug moet gaan – naar het algemene kader. In de verwerking van de stukken over Uw onderwerp zult U er vaak gebaat mee zijn.
Indien U geïnteresseerd bent in de benamingen van de buurt- en wijkgemeenten dan wel de namen van predikanten of kerkgebouwen, kan bijlage 1 U behulpzaam zijn. Deze bijlage bevat deze gegevens, in tabelvorm voor dertien ijkmomenten in de veertigjarige periode.
Raadpleging van de jaargangen van het kerkblad (nrs. 221-245) is de derde mogelijkheid om redelijk snel een indruk te krijgen van wat in de gemeente speelde. Niet alleen dankzij –wederom- de chronologische opstelling, maar ook vanwege de aanwezigheid van een rubriek wijkberichten
De gebruiker die zich een eerste indruk wil vormen van de zaken waar de Centrale Kerkenraad zich mee bezig hield, raden we aan om de vergaderagenda’s te raadplegen -eventueel ook die van het Groot-Moderamen. Voor een deel zijn die in afzonderlijke agendanummers opgenomen (nrs.19-21, 34), voor het overige in de notulen van de Centrale Kerkenraad (nrs. 1-18) en het Groot-Moderamen (nrs. 22-33).Voor inzicht in de werkwijze van de hervormde gemeente als geheel is kennisname van de edities van de ‘Plaatselijke Regeling’ dienstig (ondermeer nr. 114). Belangrijke ijkmomenten in de ontwikkeling waren het ‘Structuurplan 1965’ (nr. 116) en het gemeenteberaad in de jaren ’70 (nrs. 123-132).
Een goed inzicht van de verhoudingen tussen het stedelijk niveau en dat van de wijkgemeenten vormen in dit verband de verslagen van het gemeenteberaad in de wijken (nr. 131).
Verder ondervond de ontwikkeling van de gemeente sterke invloed van de mate waarin men kon beschikken over financiën en personeel. Over dit aspect verschaft het in bewerking zijnde archief van het College van Kerkvoogden (plm. 1945-plm. 1989) inzicht.
Begrippen in de beschrijvingen waarvan de betekenis vragen kan oproepen, worden ter plekke toegelicht.
6. Aanvullende bronnen

Kenmerken

Datering:
1949-1989
Auteur:
J. in 't Veld
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal