Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Collectie Boeree

2171 Collectie Boeree

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
01. Auteursrechten en andere rechten
02. Openbaarheid en citeren
03. Th.A. Boeree
04. Militaire loopbaan
05. Historicus met schrijfmachine
06. De Slag om Arnhem: de feiten en een mythe
2171 Collectie Boeree
Inleiding
06.
De Slag om Arnhem: de feiten en een mythe
Onwillekeurig vraagt men zich af hoe Boeree's historische belangstelling zich zou hebben ontwikkeld als hij zich na zijn pensionering elders had gevestigd - en natuurlijk: als er geen oorlog was gekomen. In september 1944 lag Ede juist aan de rand van het gebied waar de Slag om Arnhem zich afspeelde. Boeree, die betrokken was bij het ondergronds verzet (OD), kwam na de verloren slag in contact met Britse militairen die op de noordelijke Rijnoever uit de handen van de Duitsers waren gebleven en zich met hulp van Nederlandse verzetsmensen schuilhielden. Zo had Boeree in november 1944 korte tijd de ondergedoken brigadegeneraal John W. Hackett in huis, met wie hij lange gesprekken voerde over de toedracht van het echec. *  Ook na de oorlog bleef hij met Hackett corresponderen, evenals met vele andere Britse en Amerikaanse officieren.
Een van zijn belangrijkste verdiensten is dat hij als eerste de Duitse kant van de Slag om Arnhem heeft onderzocht. Door bemiddeling van de geallieerde autoriteiten was hij in staat gesteld vragen voor te leggen aan krijgsgevangen Duitse commandanten. De antwoorden leverden volledig nieuwe informatie op, die het tot dan toe gangbare geallieerde beeld niet alleen belangrijk aanvulde maar soms ook geheel logenstrafte. In 1948 kreeg Boeree toestemming de visie te vernemen van de voormalige Höhere SS- und Polizeiführer Hanns Albin Rauter, die al ter dood veroordeeld was maar in de Scheveningse gevangenis nog de uitslag van zijn gratieverzoek afwachtte. Rauter had er kennelijk geen enkel bezwaar tegen te vertellen wat hij van de gevechten bij Arnhem wist - of voorgaf te weten, want hij was er zelf niet direct bij betrokken geweest. Hoe dan ook, Boeree hield er een interessante uiteenzetting aan over (nr. 24d van het hierna volgende overzicht). Later vertelde hij: "Ik dacht bij mezel
f, straks schieten ze hem dood, laat ik hem het verhaal zoals hij het me verteld heeft eerst nog eens sturen, dan kan hij er eigenhandig aantekeningen bij maken, en dan heb ik later een bewijs dat ik hem werkelijk gesproken heb." * 
Wat Boeree bijzonder intrigeerde, was de vraag of - zoals door sommigen hardnekkig werd beweerd - de voor de lichtbewapende Britse luchtlandingstroepen zo fatale aanwezigheid van II. SS-Panzerkorps in de omgeving van Arnhem het gevolg kon zijn geweest van verraad door de Nederlandse dubbelspion Christiaan Lindemans, alias "King Kong".
Boeree kwam tot de slotsom dat Lindemans de Duitsers wel had ingelicht over de ophanden zijnde operatie "Market Garden", maar daarbij Arnhem niet had genoemd. Ook stelde hij vast dat dit verraad geen effect heeft gesorteerd, doordat de Duitsers Lindemans1 mededelingen niet serieus hadden genomen. In diverse artikelen (o. a. in het tijdschrift "Ons Leger") legde Boeree een en ander vast, maar tot een samenvattende publikatie kwam het pas nadat hij zijn massale hoeveelheid typoscripten en aantekeningen in handen had gegeven van de journalist C. Bauer, wiens boek De Slag bij Arnhem; de mythe van het verraad weerlegd in 1963 verscheen en een groot succes werd. Het was voor Boeree, die enige malen vergeefs had geprobeerd een Engelse auteur voor zijn werk te interesseren, een grote voldoening dat zijn co-produktie met Bauer in 1966 in een Engelse en in 1967 in een Amerikaanse editie uitkwam.
07. "Geen puzzles meer..."
08. Het verzet op de Veluwe
09. De collectie Boeree
10. Belangrijkste publikaties van Boeree over de slag om Arnhem
11. Bijlage: Publikaties van anderen, door Boeree verzameld en van aantekeningen voorzien
N.B. De boeken bevinden zich in de bibliotheek van het Gelders Archief.
Inventaris

Kenmerken

Datering:
1944-1967
Auteur:
P.R.A. van Iddekinge
Thema trefwoorden:
Categorie:
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal