Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Secretarie Gemeente Arnhem, afdeling Duitse Zaken

2133 Secretarie Gemeente Arnhem, afdeling Duitse Zaken

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
01. Openbaarheid en citeren
02. Een restant-archief "Duitsche Zaken"
03. Het Rijkscommissariaat. Een burgerlijk bestuur in uniform
04. Een nieuwe hiërarchie
05. Gelderland en Arnhem. Burgemeester Bloemers
06. De Gemeente tussen bezetter en bevolking
07. Materiële lasten van de bezetting
08. De Afdeling "Duitsche Zaken"
09. Betrekkingen met de Wehrmacht
10. Betrekkingen met het Rijkscommissariaat en de NSV
11. De chef "Duitsche Zaken" kabinetschef van de burgemeester
12. Het gebruik van het archief
2133 Secretarie Gemeente Arnhem, afdeling Duitse Zaken
Inleiding
12.
Het gebruik van het archief
Hoe indrukwekkend het aantal in beslag genomen panden ook oogt, toch leveren de stukken voortdurend aanwijzingen op voor vorderingen waarover niets is te vinden op de plaats waar men ze in het archief "Duitsche Zaken" zou verwachten. De registratie was dus allesbehalve volledig, wat meestal wel zal zijn te wijten aan Duitse afwijkingen van de vorderingsprocedure. Zou een eigenaar overigens om welke reden dan ook van vergoeding hebben afgezien, dan hoeft zijn pand zelfs helemaal niet in de administratie van "Duitsche Zaken" voor te komen.
Dat een bepaald huis niet is te vinden in de inventarisnummers 1-8, betekent dus bijvoorbeeld nog niet dat het nooit door de Wehrmacht is gevorderd. Een eventuele inbeslagneming kan "overal" in het archiefje opduiken. En of in de latere oorlogsjaren de scheiding tussen de beide categorieën van woningvorderingen, die door de Wehrmacht en die door het Rijkscommissariaat, wel zo strikt was, is ook nog maar de vraag. Verder moet voor vorderingen ook nog worden gewezen op de inventarisnummers 4849-4897 in de Serie 1940-1949 van het Secretarie-archief.
Zoals eerder gezegd is het Secretarie-archief verreweg de belangrijkste bron voor "Duitse" aangelegenheden waarmee de Gemeente te maken had. Slechts inbeslagnemingen vormen hierop een uitzondering.
Om het onderzoek zo veel mogelijk te vergemakkelijken, is in de bijlagen een aantal onderdelen van het archief "Duitsche Zaken" nader door indices ontsloten. Bijzonderheden over militaire formaties zijn daarin alleen vermeld, wanneer ze overduidelijk uit het stuk blijken en ook dan nog spaarzaam. Met name aan de zogenaamde "Bescheinigungen" vallen op dit gebied veel meer gegevens te ontlenen!
Opschriften die wegens vervanging van versleten portefeuilles en van ordners zijn verdwenen, maar van belang zouden kunnen zijn, worden tussen aanhalingstekens gegeven. Van de aangetroffen orde is slechts afgeweken bij de heterogene en door "Duitsche Zaken" slechts voorlopig opgeborgen verzameling stukken "Diversen", waarin ter wille van de overzichtelijkheid enige stroomlijning is toegepast.

Kenmerken

Datering:
1940-1954
Auteur:
J.P. Vredenberg
Thema trefwoorden:
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal