Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Secretarie Gemeente Arnhem, afdeling Duitse Zaken

2133 Secretarie Gemeente Arnhem, afdeling Duitse Zaken

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
01. Openbaarheid en citeren
02. Een restant-archief "Duitsche Zaken"
03. Het Rijkscommissariaat. Een burgerlijk bestuur in uniform
04. Een nieuwe hiërarchie
05. Gelderland en Arnhem. Burgemeester Bloemers
06. De Gemeente tussen bezetter en bevolking
2133 Secretarie Gemeente Arnhem, afdeling Duitse Zaken
Inleiding
06.
De Gemeente tussen bezetter en bevolking
De Gemeente, die van alle overheden het dichtst bij het publiek stond en de meeste bemoeienis had met het dagelijks leven, verkeerde daardoor als vanzelf in een ongemakkelijke positie. Ze moest fungeren als schakel tussen de bevolking en de bezetter en kreeg daardoor dan ook ruimschoots haar deel van de al genoemde zorgen en spanningen. Behalve die spanningen leverde de bezetting ook gewoon rompslomp op. Een deel van die rompslomp bestond in verzwaring van bestaande taken, bijvoorbeeld die op het gebied van de openbare nutsbedrijven. Voorzieningen moesten in de loop van de oorlog met steeds primitiever middelen en dus met steeds meer improvisatietalent worden gaande gehouden.
Er waren ook taken bijgekomen. De oorlog veroorzaakte vooral in de latere jaren een ongekende schaarste aan gebruiks- en verbruiksgoederen. Een systeem van rantsoenering was al vóór de Duitse inval opgezet. Anders dan in de Eerste Wereldoorlog ging de organisatie ditmaal uit van het Rijk, maar dat nam niet weg dat de uitvoering grotendeels op de gemeenten neerkwam. Zo had ook Arnhem weer zijn gemeentelijk distributiebureau.
Als garnizoensplaats en provinciehoofdstad kreeg de stad met Duitse militairen èn burgers te maken. De Gemeentesecretarie was het voor de hand liggende kantoor waar die met hun vragen en wensen terecht konden. Zaken moesten soms op korte termijn voor hen worden geregeld, waarbij de gewone procedures en het gewone werk wel eens op het tweede plan zullen zijn gekomen. In het ambtelijk verkeer van alledag deed de bezetter zijn invloed trouwens alleen al gelden door zijn taal. De Generalkommissar für Verwaltung und Justiz drong meteen al in juli '40 sterk aan op gebruik van het Duits in die bescheiden van Rijk, provincies en grotere gemeenten waarvan was te verwachten dat ze Duitse autoriteiten onder ogen zou komen. In feite kwam die aandrang neer op een voorschrift. Inzending van teksten in het Nederlands was weliswaar niet verboden, maar de Duitsers pasten een eenvoudig middel toe om ze zich van het lijf te houden: ze maakten van elk Nederlandstalig stuk hun eigen Duitse versie,
die automatisch de status van alleen geldig origineel kreeg. Dat was, nog afgezien van de te verwachten vertraging, een weinig aanlokkelijk vooruitzicht, in het bijzonder wanneer het op subtiele formuleringen aankwam. Secretarieën konden voor problemen met het Duits overigens de hulp inroepen van de Vereeniging van Nederlandsche Gemeenten. Zie Archief Gemeentesecretarie Arnhem, serie 1940-1949, inv. nr. 25.
07. Materiële lasten van de bezetting
08. De Afdeling "Duitsche Zaken"
09. Betrekkingen met de Wehrmacht
10. Betrekkingen met het Rijkscommissariaat en de NSV
11. De chef "Duitsche Zaken" kabinetschef van de burgemeester
12. Het gebruik van het archief

Kenmerken

Datering:
1940-1954
Auteur:
J.P. Vredenberg
Thema trefwoorden:
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal