Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Secretarie Gemeente Arnhem, afdeling Duitse Zaken

2133 Secretarie Gemeente Arnhem, afdeling Duitse Zaken

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
01. Openbaarheid en citeren
02. Een restant-archief "Duitsche Zaken"
03. Het Rijkscommissariaat. Een burgerlijk bestuur in uniform
04. Een nieuwe hiërarchie
05. Gelderland en Arnhem. Burgemeester Bloemers
2133 Secretarie Gemeente Arnhem, afdeling Duitse Zaken
Inleiding
05.
Gelderland en Arnhem. Burgemeester Bloemers
Ofschoon de Duitsers zich over de betekenis van de NSB weinig illusies maakten, waren zij wel op haar aangewezen als hun voornaamste reservoir van betrouwbare handlangers op bestuursposten. De meeste Nederlandse provincies werden in de loop van de bezettingstijd opgescheept met een "foute" commissaris. Gelderland was, althans tot september 1944, één van de drie gewesten met een vooroorlogse commissaris, mr. S. baron van Heemstra. Deze omstandigheid zal er stellig toe hebben bijgedragen dat ook de burgemeester van Arnhem, H.P.J. Bloemers, die sinds 1934 in functie was, tot midden 1944 is aangebleven, ondanks de dilemma's waarvoor de toenemende Duitse druk hem plaatste. Een "goede" commissaris was immers de voornaamste steun en toeverlaat voor de "goede" burgemeester in oorlogstijd. Wel had de Regering in 1937 "Aanwijzingen" voor bestuursorganen en overheidspersoneel opgesteld voor het geval van een vijandelijke inval of bezetting, maar vooroorlogse richtlijnen boden nauwelijks n
og houvast voor de omgang met een regime dat de traditionele normen verachtte. Nadere preciseringen van de Regering in Londen uit 1943 en '44 konden de onduidelijkheid verminderen, maar niet wegnemen. Vgl. Van Iddekinge, BM Gelre, LXXVIII, p. 196, en Van Heusden en Van den Heuvel, Het pijnlijk herstel, p. 24. De tekst van de in 1938 aan de burgemeester toegezonden "Aanwijzingen" is te vinden in het Kabinetsarchief van de Burgemeester van Arnhem, nr. 1247.
Net als andere "goede" bestuurders moest de burgemeester dus voortdurend bij zichzelf te rade gaan welke vormen van samenwerking de vijand krachtens de capitulatie van mei '40 en het Landoorlogsreglement kon verlangen en wat voor een Nederlander of ook gewoon voor een fatsoenlijk mens niet meer aanvaardbaar was. In de loop van de oorlog werd dit soort keuzes steeds vaker gecompliceerd door het risico dat de bezetter gebrek aan medewerking zou uitleggen als "sabotage". In zo'n geval dreigde hij al gauw met represailles, hetzij tegen de direct betrokkenen, hetzij tegen de plaatselijke bevolking. Op die manier kon een "goede" keuze desastreuze gevolgen hebben. Aftreden, hoe principieel als keuze ook, werd door de "Aanwijzingen" niet aangemoedigd, waarbij nog kwam dat de "goede" burgemeester door zijn vertrek niet alleen de ingezetenen van zijn gemeente, maar ook zijn ambtenaren vrijwel zeker zou overleveren aan een "foute" opvolger. Vgl. J. in 't Veld, De Gemeenten, in: Onderdrukk
ing en Verzet. Nederland in oorlogstijd, deel 1, Arnhem-Amsterdam, z.j., p. 444 e.v. en Van Heusden en Van den Heuvel, Het pijnlijk herstel, p. 25 e.v.
06. De Gemeente tussen bezetter en bevolking
07. Materiële lasten van de bezetting
08. De Afdeling "Duitsche Zaken"
09. Betrekkingen met de Wehrmacht
10. Betrekkingen met het Rijkscommissariaat en de NSV
11. De chef "Duitsche Zaken" kabinetschef van de burgemeester
12. Het gebruik van het archief

Kenmerken

Datering:
1940-1954
Auteur:
J.P. Vredenberg
Thema trefwoorden:
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal